Tüdőáttétes vastagbélrák (jelige: Hajni 74)

Édesanyámat 2011 januárjában műtötték vastagbélrákkal. Márciusban elkezdett köhögni, de semmit nem találtak nála. Azt mondták, attól köhög, hogy le van gyengülve (műtét előtt 54 kg volt, utána 38 kg). A köhögés csak rosszabbodott, mígnem elvittem tüdőgyógyászhoz. CT kimutatta az áttéteket mindkét oldalon a tüdőben. Nagyon gyenge volt. Azután bekerült a tüdőszanatóriumba és 2 heti kezelés után jobban lett. Itthon ápolom.

Januári PA vizsgálat eredménye és a mai (ápr.25) nem sokban tér el. A doktornő azt mondta, stagnál. A kérdésem az lenne, hogy meddig tarthat egy ilyen állapot? Jelenleg 50-es morfin tapaszt használunk.

Teljesen váratlanul ért minket a diagnózis, hiszen már az orvosok is lemondtak róla. Őszinte leszek: feladtam az állásom, hogy ápolhassam, de sajnos hosszú ideig nem tartható fenn 2 kiskorúval ez az állapot. Tudni szeretném, hogy mik a kilátások és mi várhat még ránk? Honnan fogom tudni, hogy baj van? Azt mondták, hogy általában elalszanak és álmukban éri őket a halál. Ez igaz? Szeretném még, ha sokáig köztünk lenne, ezért sem otthonba, sem kórházba nem adom, viszont az ápolási segély nem elég a megélhetéshez.

Kiállása és elköteleződése példamutató. Kérdéseire ugyanakkor nem tudunk egyértelmű választ adni: nem lehet előre megjósolni, hogy mennyi ideig lehet még Önökkel az Édesanyja, hogy mikor következik be olyan jelentős állapotromlás, ami már összeegyeztethetetlen az életfunkciókkal. Amennyiben a vastagbélráknak „csak” a tüdőáttéte is ismert, az akár még viszonylagosan hosszabb túlélést is jelenthetne, ám a 38 kg-os testtömeg mégis előrehaladottabb betegségre utal. A daganatos betegségeknél ugyanis nemcsak közvetlenül maguk a tumorok képesek tüneteket okozni, s az életfunkciókat rontani, hanem az általuk kibocsátott különféle anyagok is, amelyek felborítják például a szervezet anyagcsere-folyamatait. Viszont ezt figyelembe véve sem tudunk várható időtartamot mondani, hogy napokra, hetekre vagy ennél még valamivel hosszabb időre lehet/kell készülnie.

Tapasztalataink szerint az a ritkább eset, hogy a végstádiumba kerülő beteg elaludna, s úgy halna meg. E „filmszerű” befejezés helyett gyakoribb, hogy a beteg a hetek, majd napok folytán folyamatosan veszíti el a kapcsolatot a külvilággal, ahogyan romlanak az életfunkciói, úgy halad előre az agóniában. Érdemes felvenni a kapcsolatot hospice szolgálattal, akik „orvosilag kirendelve” akár az otthonukban is segítségükre lehetnek az ápolási, fájdalomcsillapítási, valamint más tüneti kezelésekkel összefüggő feladatok ellátásában, s tevékenységükért nem kell fizetni, azt a társadalombiztosítás fedezi. Ez nem ápolási szolgálatot jelent, tehát nem vállalják át Öntől Édesanyja gondozását, ám felkészült szakmai háttérrel naponta-kétnaponta segíthetnek az aktuálisan felmerülő nehézségekkel való megküzdésben.

Tapasztaljuk, hogy mind a betegeknek, mind az érintett családoknak a lelki és érzelmi traumán, a fizikai megpróbáltatásokon túl komoly anyagi megterhelést is okoz egy súlyos betegség. Esetleg érdemes rákérdezni, hogy az Önök lakhelyén az önkormányzattól nem igényelhető-e ilyen krízis esetekre támogatás. Bár részletes adminisztrációt kíván, az OEP-től is igényelhető eseti segély, ennek részleteiről ide kattintva kaphat bővebb felvilágosítást.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Hospice és fájdalomcsillapítás: legyen élet a halál előtt!
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák, máj és tüdőáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?

Top