Vastagbélrák, máj és tüdőáttét (jelige: Mária1949)

Férjemnél (71 éves) 2010. december közepén vastagbéldaganatot állapítottak meg. A vastagbél műtét előtti colonoscopiás szövettani eredménye a következő lett:

Vélemény: „Közepesen differenciált invazív vastagbél adenocarcinoma részletei. Adenocarcinoma, k.m.n. (M81403). Mikroszkópos vizsgálattal typusos vastagbél nyálkahártya részlettel összefüggésben, illetve attól függetlenül olyan szövetlemezeket látunk, melyek állományában daganatszövet infiltratioja látható. A daganatot kifejezett polymorphia és polychromasia jeleit mutató mirigyhám jellegű daganatsejtek alkották, változatos alakú és méretű mirigyszerű struktúrák építik fel. Nagy nagyítással a sejtmagokban prominens nucleolus látható, látóterenként 3-4 osztódás is leszámolható. Az invazív daganat stromaját plasmasejtek, lymphocytak, eosinophil granulocytak tömegei infiltralják.”

Máj UH: jobb lebenye kp. fokban, a bal lebeny erősen megnagyobbodott, mk lebenyben számos, 40-60 mm-es echodús solid képlet látható, a legnagyobb a bal lebenyben 74 mm átmérőjű. Vélemény: multiplex nagyméretű térfoglaló elváltozások – met. vp. 3.

Tüdőáttéttel: röntgen, mindkét tüdőben számos 10-30 mm-es kerek árnyék látható. Vélemény: multiplex tüdőmetastasis.

2011. január 20-án meg is történt a műtét, a daganatot eltávolították. A zárójelentésen többek között a következő szerepel:

„A beteget szövettannal igazolt npl. sigmatos, met.hep. et met. pulmonum miatt opus céljából vettük fel. Lateralis hasfallal kapaszkodó colon descendens npl-t találtunk, multiplex májmetastasisokkal.” Jövő hétre ígérte a Doktor az eltávolított daganat szövettani eredményét, és azt mondta, majd akkor megbeszéljük a várható kezeléseket.

Ő mindenesetre előre jósolta és javasolta a kemotherápiát.

Hozzáteszem még, hogy mielőtt kiderültek fent leírtak, a férjemnél semmi előjele nem volt ennek a dolognak. Azért mentünk orvoshoz, mert az utóbbi időben elég sokat fogyott (fél év alatt 7-8 kg) annak ellenére, hogy a táplálékbevitel ugyanannyi volt mindig, mint előtte. Székletével is mindig minden rendben volt.

Nagyon sok mindent nem értek fenti leletekből, és fogalmam sincs mennyire súlyosak. Annyit viszont értettem a Doktor úr szavaiból, amikor azt mondta, készüljünk fel, nagyon kemény és nehéz évünk lesz.

Kérdésem, hogy Ön/ök szerint érdemes-e kínozni a kemoval szegényt, és hogy egyáltalán van-e remény a teljes gyógyulására? Nem véletlenül teszem fel a kérdést ilyen módon, mert az Édesanyámat petefészekrák műtét és az az utáni kezelések alatt veszítettem el, és látnom kellett a szenvedését, amit nem kívánok senkinek. Őszinte válaszukat várom.

Jelenleg a műtéti szövettan nem fog sok új információt hozni ahhoz, hogy kemoterápiás kezelés szükséges-e vagy sem, hiszen a képalkotó vizsgálatokon látszó nagyszámú és igen nagy méretű áttét miatt elsősorban mindenképp kemoterápiás kezelés jön szóba (tehát nem műtét vagy sugárkezelés). A szövettanból megtudható esetleges nyirokcsomó érintettség igazolása vagy kizárása akkor befolyásolja a műtét utáni, úgynevezett adjuváns kezelést, ha nincs távoli áttét. Férje esetében viszont mind a tüdőben, mind a májban megjelent már a daganatos betegség.

Ugyanakkor a műtéti anyagon végezhetnek például bizonyos speciális szövettani meghatározásokat, pl. KRAS és EGFR vizsgálatot, mert ezeknek az utóbbi időben bevethető célzott terápiák (target terápiák) alkalmazhatóságának eldöntésében szerepe lehet. (Ezekről bővebben olvashat kapcsolódó cikkeinkben.)

Jelen helyzetben a kombinált kemoterápiás kezeléstől várható a daganatos gócok méretének csökkenése vagy stagnálása. Kezelés nélkül vélhetően a gócok további, folyamatos növekedést mutatnak majd, hiszen eddig is folyamatosan, s eddig még némán növekedtek férje szervezetében.

A kemoterápiát természetesen nem azért adják az orvosok, és nem azért finanszírozza ezeket a legtöbbször igen költséges kezeléseket a különböző országok társadalombiztosítása, hogy a beteg szenvedjen, hanem azért, mert a betegek túlnyomó többségénél ezeknek a gyógyszereknek a segítségével lehet meghosszabbítani azt az életidőt, amikor a betegnek nem kínzóak a tünetei, tehát meg lehet nyújtani a jobb életminőségben töltött időt, s a kezeletlen betegekhez képest az átlagos túlélési idő is növekedhet.

A daganatos gócok növekedésének lassításával vagy átmeneti visszafordításával később alakulnak ki azok a tünetek, amelyek azért jelentkeznek, mert a daganat rontja például a májműködést vagy a légzési funkciókat. Egy ilyen szétterjedt betegség esetén teljes gyógyulás nem várható. A kemoterápia alkalmazásának célja annak az orvosi kezelésnek a biztosítása, amitől várhatóan a daganatos sejtek növekedése lassul, s az áttétes gócok mérete csökken vagy legalább átmenetileg stagnál. Erre nincs garancia, s előre nem lehet tudni azt sem, hogy egy konkrét betegnél a kezeléssel mennyi időt lehet nyerni, ez számtalan tényező függvénye, s mind az általános állapot, mind a betegség agresszivitása befolyásolja. Természetesen minden terápia esetén mérlegelni kell a várható előnyöket és a kezelés kockázatait.

Lelkileg a betegek nagyon eltérően viszonyulnak egy ilyen nehéz élethelyzethez, a lelki támaszadásra nincs általános szabály vagy recept, hiszen minden ember egyedi. Természetesen nagyon fontos, hogy a beteg érezze azt, hogy van kire támaszkodnia, hogy szerető – s esetenként türelmetlenségét is tolerálni képes – családtagok, barátok vegyék körül olyan mértékben, ami számára nem megterhelő.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Az elhízás növeli a vastagbélrák halálozását
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?

Top