Tüdőrák 4 év dohányzás után? (jelige: Amooba)

Mekkora az esélye 21 éves korban a dohányzás okozta tüdőrák kialakulásának? 4 évig dohányoztam elég intenzíven, már 2 hónapja egy szálat sem szívtam el, mert megijedtem. Gyakran előfordult/fordul, hogy fulladok, elég sokat köhögök és mikor mély levegőt veszek, sípol a tüdőm. Lehetséges, hogy ezeket a tüneteket daganat okozza?

Bár a felsorolt panaszok valóban jellemzőek tüdőrákra, 21 éves korban még kicsi az esélye tüdőrák kialakulásának. A dohányzás szoros összefüggést mutat a tüdőrák kialakulásának kockázatával, s ez a rizikó függ a naponta elszívott cigaretták számától és attól, hogy hány éven keresztül dohányzik az ember. Azzal, hogy a dohányzást most elhagyta és remélhetőleg nem is kezdi újra, jelentősen csökkentette a tüdőrák kialakulásának kockázata mellett számos más rákos elváltozás (szájüregi daganatok, nyelőcsőrákok, hólyagrák) kialakulásának kockázatát is. A cigarettázással ugyanis nem csak „egyszerűen” füst, hanem folyamatosan rákkeltő méreganyagok százai jutnak be a szervezetbe, s roncsolják azt.

Jelenleg fennálló tüdőpanaszai miatt (fulladás, köhögés) ugyanakkor orvosi vizsgálat javasolható, amely miatt keresse fel háziorvosát, aki el tudja dönteni, van-e szükség képalkotó vizsgálatra (mellkas röntgenre), egyéb vizsgálatokra, pulmonológiai, allergológiai vagy más irányú konzíliumra a panaszok miatt.

Kapcsolódó cikkek:
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erős méreg
Perelhetik a light cigaretták gyártóit
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
SOS segítség, hogy ne füstöljön tovább
Dohányzás: 19 percenként egy halott
Mire jó a tüdőszűrés?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, gennyes váladék
Tüdőrák, hatástalan terápia
Fertőzhet a tüdőrák?
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top