Tüdőrák agyi áttéttel: molekuláris diagnosztika?

Édesanyám 1961-es születésű. Október végén epilepsziás rohamot kapott semmi előjel nélkül. Azonnal kórházba vittük, ahol elküldtek EEG-re, ahol nem találtak semmi elváltozást. Azt hittük, egy hirtelen idegrendszeri kimerültség az egész. Ezután egy jó hét eltelt, amikor megint megtörtént, hirtelen epilepsziás rohamot kapott. Ekkor már azonnal mellkas CT-t csináltak, ahol kiderült, hogy a jobb tüdő felső lebenyében egy 17 mm-es, egy 20 mm-es, laterálisan subpleuralisan egy 18mm-es szolid laesio van.

A jobb alsó lebeny 6-os segmentumában egy 8 mm-es nodulus látszik. Az emphysemás alapszerkezetű tüdőkben elszórtan kis tejüveghomályok különíthetők el, valamint néhány meszes residuum igazolható. Emellett elszórtan mko. igen apró alig 1 mm-es kerekded meszes nodulusok vannak. A bal hilusi felső pólusánál egy 36 mm nagyságú, mérsékelten halmozó hypodens szöveti terime van, amely a mediastinumban terjed. A bal hilusban néhány 10 mm körüli nyirokcsomó mutatható ki. A trachea bifurcatio előtt egy 20 mm-es és egy 16 mm-es nyirokcsomó látszik, míg subcarinalisan a pathológiás szerkezetű és halmozású nyirokcsomó 25 mm-es. A pajzsmirigy bal lebenye mögött egy 15 mm-es, lejjebb jugulum szintje alatt, a trachea mögött, az oesophagus mellett jobb oldalon egy 14 mm-es nyirokcsomó látszik. Közvetlenül az aortaív jobb oldalán egy ovális alakú, a tracheát enyhén jobbra diszlokáló, 12×24 mm-es nyirokcsomó van.

Pericardialis vagy pleuralis folyadék nem mutatható ki. A bal mellékvese szélesebb, 13×25 mm nagyságú, szöveti denzitásúnak tűnik, a denzitás értéke alapján nem zsírtartalmú adenoma. Csontokon secunder ossealis folyamat nem igazolható. Ez volt a vizsgálat eredménye.

December 9-én megműtötték, eltávolították az agyi daganatot, ami ekkora már 55x65x15 mm-es volt. A pathológiai vizsgálat mikroleírása: nuklearis atypia kifejezett, mitoticus aktivitás magas, pas-ak-val abortív nyáktermelést tudunk a cytoplasmában kimutatni. A daganatot immunfenotipizáltuk: ck7: 90% fölötti 3+ intenzitású cytoplasmaticus és membrán pozitivitás. Ttf1: 90% fölötti 2+ nuclearis pozitivitás. P63: fokalis (30% körüli) +/++ nuclearis pozitivitás. Ez alapján rosszul differenciált invasiv tüdő adenocarcinoma áttétről van szó.

Ezt nem igazán értjük, hogy ez pontosan mit takar? Még az lenne a kérdésem, hogy molekuláris diagnosztikát csináltassunk-e? Édesanyám jól érezte magát, meg még most is jól érzi magát, néha köhög és slejm is szakadozik néha, egyéb semmi más panasza nincs, olyan mint eddig is volt.

Az eddigi leletek alapján édesanyjánál az elsődleges daganat (a primer tumor) a tüdőrák, amely agyi áttétet adott (ez a másodlagos vagy szekunder daganat), s ez okozta az első tüneteket. Nagy valószínűséggel a mellkasüregben több helyen vannak áttétes nyirokcsomók is, mert a szokásosnál nagyobb nyirokcsomókat írnak le a gátorüregben a tüdőkapunál, illetve a mellkasüreg magasabb részein is. Jelenleg nincs pericardiális (szív körüli), illetve pleurális (vagyis a mellhártya lemezei között lévő) folyadék felszaporodás, ami ezeknél a savós hártyáknál áttétképződésre utalna. A tüdőrákok gyakran adnak csontáttétet, de a mostani lelet alapján nincs csontot érintő daganatos folyamat.

Arról, hogy milyen további kezelésre van szükség, illetve lehetőség, az onkológiai bizottság (onkoteam) szokott általában dönteni. A továbbiakban nagy valószínűséggel daganatgátló kezelésre lesz szüksége édesanyjának, hogy a tüdőrákból kiinduló és a szervezetben szóródó folyamat további terjedését lassítani lehessen.

Azokat a molekuláris genetikai vizsgálatokat, amelyeknél a vizsgálat során meghatározott célpontra van törzskönyvezett (vagyis orvosszakmailag igazoltan ható) gyógyszer, OEP támogatott módon is meg lehet határozni, s a kezelés során erre a meghatározásra általában sor is kerül.

Az, hogy további molekuláris diagnosztikai vizsgálatoktól várható-e valami előny, nehéz megmondani. Hiszen a mai fejlett diagnosztikai módszerekkel akár több tucat célpontot (targetet) is meg lehet határozni, de ezek túlnyomó többségére szerte a világon nincs törzskönyvezett gyógyszer, vagyis olyan készítmény, amelyet az igazolt hatás reményében lehetne alkalmazni. Bizonyos esetekben van olyan gyógyszer, amit egy másik betegségben (például gyomorrákban, mellrákban stb.) lehet alkalmazni, ha a célpont molekuláris genetikai vizsgálattal kimutatható a daganatszövetből, de tüdőrákos betegeknél még nem igazolták a hatását, így nem lehet alkalmazni. A molekuláris diagnosztikával kapcsolatban Önökben felmerülő kérdéseket is érdemes lenne átbeszélni az onkológus-tüdőgyógyász kezelőorvossal.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Agyi áttét: a koponyában nincs helye a daganatnak
Mire jó a tüdőszűrés?

Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Célzott biológiai terápiák tüdőrákban
Kemoterápia: a kezelések ütemezése is befolyásolja az eredményeket
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
38 évesen tüdődaganat koponya áttéttel
Tüdőrák: áttétes tüdő adenocarcinoma 36 évesen
65 évesen tüdőrák, műtétben bízunk
Tüdőrák: van remény, mire számíthatunk?
84 évesen tüdőrák: van esély mintavételre, kezelésre?
78 éves férfi tüdőrák
Tüdőrák zárójelentés
Tüdőtumor, mellkasi nyirokcsomó áttétek, CT lelet
Tüdőrák: tudatzavar, agyi áttét?
Agyi áttétes tüdőrák alternatív kezelése
Adenocarcinóma: agyi áttétes tüdőrák
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák agyi és gerinc áttét

Tüdőrák, tüdőtágulás: miért nem műtik meg?
Tüdőrák: miért nem kezelik?
Vajdasági tüdőrák kezelése
Tüdőrák kilátásai
Laphámsejtes tüdőrák
Édesanyám tüdőrákos, mire számíthatunk?
Tüdődaganat, fájdalomcsillapítás
Tüdőrák: miért csak egy nap a kemoterápia?
Tüdőrák, agyi áttét, sugárkezelés
Tüdőrák, agyi áttét, morfium, haláleset
Tüdőrák: sugár, valós kilátások
Áttétes tüdőrák, 59 éves férfi
Tüdőrák kombinált kezelése
Tüdőrák: kemoterápia 55 kilós férfinál?
Tüdőrák gyógyszere
Kissejtes tüdőrák terápiája
Áttétek, fogyás és fájdalmak
Tüdőrák, hörgőáttét, fulladás
Áttétes tüdőrák, fulladás
Tüdőrák és depresszió
Jó nekünk, ha a daganat szétesik?
Kiújult tüdőrák, véres köpet
Véres köpet és dohányzás
Tüdőrák, hatástalan terápia
Nem műthető kissejtes tüdőrák?
Műthetetlen tüdőrák, útkeresés?
Műthetetlen 2 cm-es tüdőrák?
Kissejtes tüdődaganat
Kissejtes tüdőrák végstádium
Tüdőrák: meddig tarthat a végstádium?
Tüdőrák és a palliatív kezelés
Tüdőrák végstádium
Otthon meghalni
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Tüdőrák: áttét a szívburkon
Tüdőrák, agyi áttét
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Hirtelen áttétes tüdőrák?
Tüdőműtét és kemoterápia
Reménytelen tüdőrák?
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Gyorsan kifejlődő tüdőáttét?
Kérdések a kiegészítő kezelésekről
Tüdőrák agyi áttéttel
Tüdőrák – szétterjedt áttétekkel, végső stádiumban
Tüdőrák végső stádium, hospice szolgálat
Agyban áttétes tüdőrák
Nagysejtes tüdőrák, agyi áttétek
Tüdőtumor, 20 áttét az agyban
Agyi áttétes tüdőrák
Agyi áttétes tüdődaganat
Tüdőrák, agyi és más áttétek

Top