Tüdőrák és agydaganat (jelige: van remény?)

Édesanyámnak ezelőtt 1 évvel diagnosztizáltak egy tüdődaganatot és a bal alsó lebenyt el is távolították. Utókezelést nem kapott, hagyatkoztak a jó állapotára és hogy a nyirokcsomók is daganatmentesek voltak. A szövettan a következő: cc. Macrocell. anaplasticum periphericum lobi inferirois pulm.l.s. a daganaton belül részben laphám cc. részben mirigy cc. irányú differentiálódás jelei ismerhető fel. 1 év elteltével anyám nagy fejfájásra panaszkodott és sokat hányt, kiderült hogy agydaganata van!

Megműtötték szintén baloldalon és a szövettana: ép agyszövet mellett solid részben abortív mirigyképzést is mutató daganatszövet necroticus gócokkal. Megnyúlt, hyperchrom magvú, pleiomorph magvú tumorsejtek gócos mirigyhám marker CK7 pozitívak, laphám marker CK14negatív. Pulmonális tumor marker SP-Agócos membranra lokalizált reakciót ad, TTF-1 inkább perinuclearis, golgi típusú megjelenést mutat. EGFR negatív. Diagnózis: Carcinóma adenomatosum dedifferenciatum necrotikum metastaticum cerebri.

Van még neki COPD-ja is. Itt azt szeretném kérdezni, hogy miért nem írtak ki anyának a tüdőműtét után kezelést, ha később agyáttétet adott, miért mondták az orvosok, hogy nincs szüksége rá!? Mert ha akkor megkapja a kezeléseket, lehet hogy nem keletkezett volna nála az agydaganat! Édesanyám kapott sugárkezelést és célzott sugárt is, de még mindig van bent neki 7-8 mm-es daganat. Egyre gyengébb és már járóképtelen lett. Kérdezném: lehetséges, hogy a gerincét megtámadta és azért nem tud járni? Egyre jobban puffad az arca és a hasa. Azért kérdezem önt, mert 3 hónap múlva lehet menni következő CT vizsgálatra.

Szeretném, ha őszintén válaszolna nekem, minden rosszra fel vagyunk készülve, és kérdezném, hogy ilyen diagnózissal meddig lehet élni, mire számítsunk? Nagyon fontos nekem a válasza, mert nagyon szeretem anyámat és csak szenvedek, hogy min megy keresztül és hogy meddig fog ez nála tartani! Most van neki egy herpeszfertőzése, ami a Medrol szedésétől jött ki állítólag, és lecsökkentették 16 mg-ról 12 mg-ra. 3 napra rá rosszul lett és epilepsziás rohamot kapott. Kérdezném, hogy a Medrol csökkentése okozta-e vagy már jelentkezett volna nála amúgy is ez a roham?

2 hete van kórházban, a lábai be vannak dagadva és nagyon fullad. A roham után nem nagyon ismer meg minket. 1 hétig kapta az infúziót, azután gyógyszerezték volna, csak nem akarja bevenni és nem állítják neki vissza az infúziót. Ön szerint ez helyes? Akkor hogy pótolják a nyomáscsökkentőket és a gyógyszereit? Ön mit tenne, mi lenne a helyes megoldás, ha nem tudja bevenni a fontos gyógyszereket?

Nem minden daganatos betegségnél alkalmaznak műtét után utókezelést. Ennek részben az az oka, hogy az operáció utáni kezeléstől várható eredmények (vagyis a kiújulási arány csökkenése) nem minden betegségnél olyan mérvűek, hogy ezt indokolnák. Emlőrák vagy vastagbélrák műtéte után a kezelésekkel jelentős  kockázatcsökkenés érhető el, de ez nem áll valamennyi kórképre. Édesanyjánál a negatív nyirokcsomók alapján azt remélhették az onkológusok, jó az esély arra, hogy a betegség nem terjedt túl a tüdőn.

Ugyanakkor minden rosszindulatú daganatos betegségnél, még a legjobb indulatúnál, a legkorábbi stádiumúnál és „legbarátságosabb” szövettanúnál is kialakulhatnak távoli áttétek. Ez történt édesanyja esetében is, amikor az agyban áttét jelent meg.

A mostani agyáttét-eltávolító műtét után azért alkalmaztak a koponyára, illetve célzottan a daganatos területre sugárkezelést, mert agyi áttétek esetén sajnos gyakori, hogy egy nagyobb agyi góc mellett vannak nagyon kicsiny, CT-vel vagy MR-rel sem látható gócok. Az, hogy mi a járóképtelenség oka, az orvosoktól tudhatja meg: nem biztos, hogy a gerinc területén jelentkezett daganat, lehet, hogy az agyban van olyan helyen áttét, amely például a láb mozgatóizmainak beidegzéséért felelős terület, s áttét miatti sérülése végtagbénulás jellegű tünetet eredményezhet.

Az arcpuffadás összefügghet azzal, hogy agyi áttétek esetén annak érdekében, hogy az agyban a daganatos góc(ok) körül kialakuló vizenyőt (ödémát) csökkentsék, vízhajtót, illetve szteroidot adhatnak, s ez utóbbi mellékhatása lehet a „holdvilágarc” kialakulása. Azt, hogy mi áll a hasi puffadás hátterében, a rendelkezésünkre álló információk alapján nem lehet megmondani, levelében nem volt arra adat, hogy májáttét vagy hashártyai áttét kialakulását észlelték volna (ezekben az esetekben ugyanis gyakori a hasvízkór, az úgynevezett ascites kialakulása, amelynek a haskörfogat növekedése lehet a következménye).

Az epilepsziás rohammal kapcsolatban nem lehet megmondani, hogy azt az alkalmazott szteroid dózisának csökkentése váltotta-e ki. Mint fentebb írtuk, a szteroidokat, illetve a vízhajtókat azért alkalmazzák, hogy csökkentsék az agyvizenyőt, hiszen ha túl sok, normálisan jelen nem lévő víz gyűlik fel az agy szövetében, akkor a zárt agykoponyán belül növekszik az agynyomás, és ez szédülés, hányinger, látásromlás, érzés- és mozgászavarok formájában jelentkezhet, illetve mint az édesanyja esetében is, epilepsziás rosszullét kialakulásához vezethet.

Az édesanyját jelenleg kezelő orvosokkal kellene megbeszélni, hogy ők hogyan látják édesanyja kilátásait. Elképzelhető, hogy azért próbálkoznak tablettás kezelésre beállítani édesanyját, hogy még valamennyi időre hazaengedhessék, hiszen az infúziós kezelés kórházhoz vagy napi ambuláns bejáráshoz köti a beteget. Ezekkel kapcsolatos kérdéseire pontosabb válaszokat az osztályos orvostól kaphat, aki naponta ellenőrzi édesanyja állapotát és módosítja a szükségletnek megfelelően a kezelését.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák, agyi áttét
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Áttétes rák hőkezelése
Áttétes agydaganat
Agydaganat tünetei
Agydaganat és vízhajtók
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Rosszindulatú agydaganat

Top