Tüdőrák és magatartászavar

Édesanyámnál tüdőrákot álapítottak meg 2 hete. Még hátravan egy-két vizsgálat, hogy esetleg áttét van-e valahol. 2 napja viselkedése megváltozott, cselekedetei nem megmagyarázhatóak, és nem tudja megformálni a szavakat, nem bír beszélni. Nem tudjuk hova forduljunk segítségért?! És nem tudjuk miért került ilyen állapotba egyik napról a másikra? Tudunk segíteni rajta?

A bármilyen okból kialakult beszédzavar, magatartászavar azonnali orvosi vizsgálatot, ellátást igényel, mert valamilyen agyi folyamat áll a hátterében. A tünetek jellege attól függ, hogy milyen agyterületet érint az a betegség, ami ezt az állapotot eredményezi. Válaszunkban csak a leggyakrabban előforduló okokra térünk ki.

Ez lehet agyérgörcs vagy agyi ér elzáródása, amely következtében az ér által ellátott agyterület károsodik, agylágyulás alakulhat ki. Lehet ennek az oka agyvérzés, amikor a megpattant érből kifolyó vér és a keletkezett vérömleny okozza a tüneteket. Rosszindulatú daganatoknál, és különösen a tüdődaganatnál igen gyakran agyi áttét(ek) vagy bevérzett agyi áttét(ek) áll(nak) a tünetek hátterében. Az áttétek jellegétől, méretétől, számától és elhelyezkedésétől függ, hogy van-e lehetőség ezek idegsebészi eltávolítására, illetve sugárkezelésére.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csontáttétek a daganatos betegségben
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Egyes tüdődaganatokban is hatásos az érgátlás
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Elkeseredett tüdőrákos nő
Mintavétel a tüdőből
Aggasztó röntgenkép
Tüdőrák, mint derült égből villámcsapás
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?

Top