Tüdőrák: hogyan tovább? (jelige: édesanyám)

Édesanyám 2 hete tüdőrák miatt kemoterápiára jár. Az orvosok csak annyit mondanak, hogy áttétes a betegség. Bármikor, amikor szerettem volna arról kérdezni az orvost, hogy mivel lehet még a gyógyulást elősegíteni (mivel mi hisszük, hogy még meg gyógyulhat!), csak azt a választ kapom, kérdezzek meg rákos betegeket.

Sem a kedvem, sem az intelligenciám nem engedte meg, hogy a betegek ellőt oda nem illő szavakat mondjak, inkább mi, a három testvér elhatároztuk, hogy akkor is meggyógyítjuk édesanyánkat. Mert egyáltalán nem érzi magát betegnek és hatalmas a hite. Abban szeretnék tanácsot kérni, mit csináljunk a kemo után? Vagy ilyenkor mi az az étrend, amit ehet egyáltalán? Mit csináljuk, mi az, ami jó?

Sajnálatos ha a kezelőorvossal nem lehetett jobb kapcsolatot kialakítani, a páciensnek ugyanis alapvető joga, hogy egyértelmű, pontos és világos felvilágosítást kapjon állapotáról és az alkalmazott terápiáról. Bármilyen kérdés is merüljön ugyanis fel, a kezelőorvos az egyetlen, aki a beteget ismerve pontos választ adhat.

Azonban nem tanácsos saját gyógyító eszközök után kutakodni. Helyesebbnek tartanánk, amennyiben egy más onkológust keresnének meg problémájukkal. Magunk abban tudunk még segíteni, ha megírják lakhelyüket, elküldjük Önöknek a térségben működő betegszervezetek elérhetőségét – ugyanakkor erre maguk is rákereshetnek: oldalunk főoldalának alján találnak egy térképes adatbázist, amelyben megyénkénti bontásban szerepelnek a segítő szervezetek elérhetőségei.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák kemoterápiája
80 éves tüdőrákos férfi
Fertőző-e a rákbetegség?

Top