Tüdőrák kemoterápiája (jelige: Judit)

Anyukámnál két hete diagnosztizáltak bal oldali tüdődaganatot. Most kapott egy háromnapos kemoterápiát, s a jó vérképre hivatkozva hazaküldték. Csak három hét múlva kell ismét mennie kemo-ra. Műtétről nem beszélt az orvos. Igazából semmit sem mondott, csak annyit, hogy nagyon jó a vérkép.

A vizsgálatok során a röntgen nem mutatta ki a daganatot, csak a tüdőtükrözés révén jöttek rá arra, hogy folt van a tüdőn. A hosszan tartó köhögés, és a véres köpet miatt került be a szakrendelésre. Kb. egy hónapja kezdődött a véres köpet.

Önök szerint időben elcsíptük még? Vagy miért kemo, és miért nem műtét?

A gyógyszeres kezelés nem zárja ki a műtétet, a kemoterápiát követően – amennyiben arra a kezelőorvos lehetőséget lát – műtéti beavatkozás is elvégezhető. (Ekkor hívják a kemoterápiát neoadjuvánsnak.)

Az, hogy „időben” léptek-e, a daganat pontos stádiumbesorolásának ismerete nélkül nem válaszolható meg. Ez a helyzet azzal a kérdéssel is, hogy az Ön édesanyja esetében miért az adott terápia mellett döntött a kezelőorvos. Általánosságban annyit mondhatunk, hogy a tüdőráknak számos típusa ismert, s ennek függvényében a terápiák is különböznek egymástól. Összeállításaink közül az alább kiemelteket ajánljuk figyelmébe.

A beteg joga, hogy egyértelmű, pontos és világos felvilágosítást kapjon állapotáról és az alkalmazott terápiáról. Ezért bármilyen kérdés is merüljön fel, azt tegyék fel a kezelőorvosnak, hiszen ő az egyetlen, aki a beteget ismerve pontos választ adhat.

Kapcsolódó cikkek:
Részletes leírás a tüdőrákról, típusairól, a lehetséges terápiákról
A kemoterápia célja és a kezelés típusai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
80 éves tüdőrákos férfi
Cigimentes tüdőrák

Top