Tüdőrák, kézfájdalom (jelige: Mire számíthatunk?)

Édesapám diagnózisa a kórházi zárójelentés szerint: Npl.pulm. adenocc. T3N3Mx. Karnofsky 80 táplálkozási hiányállapot PSH. Szeretném tudni mit takar a diagnózis a laikus számára? Édesapám 72 éves, dohányzik. Harmadik kemoterápián van túl, fekvőbeteg. Csak nagy fájdalmak árán tud felülni, felállni. Az izületei nagyon fájnak minden mozdulatnál. A két keze olyan mint két kődarab csuklóig: nem tudja csak a hüvelykujját mozdítani csak kb. 2 cm távolságra. A kéz többi ujjai elszürkültek, mozdulatlanok. Nem köhög, nincsenek mellkasi fájdalmai. És egyáltalán a tüdőrákra jellemző tüneteket nem lehet nála felismerni.

Kérdésem: még mennyi együtt töltött időre számolhatunk ebben az állapotban? Örökölhető-e a kockázat? Egyáltalán összefüggésben van-e a kéz állapota a rákkal? Hogyan csillapíthatnánk fájdalmát?

Édesapjának tüdőrákja van (npl pulm, azaz neoplasma pulmonum). A TNM stádium beosztás alapján az elsődleges daganat (T:tumor) ráterjed a környező szövetekre is (T3), kiterjedten sok nyirokcsomóba ad áttétet (N3, ahol az N a node, azaz nyirokcsomó rövidítése). Az Mx arra utal, hogy aki TNM szerint besorolta a beteget, nem tudja, hogy van-e távoli áttét (M: metastasis).

Az adenocc, az adenocarcinoma rövidítése, ami mirigyrákot jelent: a betegség a tüdő mirigyhámjából indul ki. A Karnofsky-index egy általános állapotot becsülő érték, amely 1-től 100-ig terjedő skálán osztályozza a beteg erőnlétét. A 80-as Karnofsky-index azt jelenti, hogy a beteg járóbeteg, képes nemcsak önmaga ellátására, hanem könnyű munka (például házimunka) végzésére is.

Levelének második fele alapján feltételezzük, hogy ezt a 80-as Karnofsky-számot korábban állapították meg, hiszen a teljesen ágyhoz kötött, fekvő betegek Karnofsky-indexe 30 alatti.

A táplálkozási hiányállapot felsorolása a diagnózisok között utalhat arra, hogy édesapja fogyott (de természetesen sokféle táplálkozási hiányállapot van, ezeket ez a diagnózis csak összefoglalja). Amennyiben az ágyhoz kötött állapot folyamatosan, hetek, hónapok során kialakuló állapotromlás következménye, az előrevetítheti a további romlást. Azt azonban még a beteget kezelő, a betegség folyamatát jól ismerő orvos is csak közelítőleg tudja megmondani, hogy mennyi időt tölthetnek még együtt.

A beteg vizsgálata és a leletek ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy összefüggésben van-e a kéz állapota a rákos betegséggel. A kéz mozgászavarát okozhatják a rossziundulatú tüdődaganatokban gyakran előforduló csontáttétek (akár a gerinc csigolyákon, esetleg a vállöv csontjain, stb.), de az ilyen eredetű panaszok általában nem kétoldaliak, tehát nem érintik mind a két kezet.

A fájdalomcsillapítást a beteg igényeinek megfelelően kell beállítani, akár egy-két naponta emelkedő fájdalomcsillapító adagolással. Azt, hogy jelenleg hogyan csillapíthatnák a fájdalmat, nagyban meghatározza az, hogy édesapja eddig milyen fájdalomcsillapítókat kapott, ezek dózisát lehet-e még emelni, ki lehet-e egészíteni a fájdalomcsillapító kezelést más „rásegítő”, azaz adjuváns készítményekkel, vagy erősebb szerhez kell folyamodni. Ebben a beteget kezelő onkológus, pulmonológus, illetve a háziorvos segíthet Önöknek. A megfelelő fájdalomcsillapító kezelés megkezdésére, szükség szerint a dózisának emelésére a beteget ellátó valamennyi orvosnak lehetősége van.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
Tüdőszűrés
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Csontáttétek a daganatos betegségben
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Kissejtes tüdőrák 2.
Kissejtes tüdőrák
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?
80 éves tüdőrákos férfi

Top