Tüdőrák, utolsó hónapok (jelige: aggódom4)

Szeretném kifejezni hálás köszönetemet, egyrészt a rengeteg segítségért, másrészt az átlátható információkért. Köszönöm! El sem hiszik, milyen sokat jelent az Önöktől kapott segítség. Hiszen a kezelőorvosok nem mindig érhetőek el, vagy érthetőek meg. A miénk szerencsére nagyon rendes, de szörnyű elfoglalt.

Édesapám egyre fáradtabb, beletörődöttebb. Az agyi áttétre jelenleg 5×4 sugarat kap az egész fejre, melyet majd MR követ. Hihetetlenül kimerült, szédül, állandó hányingere van. A daganat a kisagyban, vagy más, nem tudom mi váltja ki, de elfelejt dolgokat és vádaskodik az eltűnésük miatt. Az orvos szerint kb. 5-6 hónapunk van az áttétek, a veseelégtelenség miatt.

Önök mit gondolnak? Lehet ez az idő esetleg több, vagy örüljek, hogy jut ennyi egyáltalán?

Az agyi daganatok járhatnak az Ön által is tapasztalt tünetekkel, feledékenységgel, zavartsággal, s ami talán legriasztóbb lehet a család részére, személyiségváltozással.

A daganatos betegségeknél nehéz pontosan megmondani, hogy mennyi ideje van még a betegnek. Még előrehaladott állapotban is, hiszen minden beteg másként reagál (vagy nem reagál) a kezelésekre, egyes tünetek hirtelen rosszabbodhatnak, s még több hónaposnak jósolt prognózis esetén is történhet hirtelen valami a beteggel, például jelentkezhet az életét megrövidítő trombózis, vérzés, stb.

Akár néhány hét, akár fél év a hátralévő idő, ebben az állapotban a család legfontosabb feladata a tünetek enyhítése, a beteg komfortjának biztosítása. Ez sok energiát, szervezést, költséget jelent, s természetesen odafigyelést, időt, gondoskodást. Mindezt egyrészről úgy kell ellátni, hogy egyensúlyt kell találni a saját és társadalmi elvárások, valamint a lehetőségek között. Másrészről a gondozóknak úgy kell beosztani az erejüket, hogy maradjon belőle a következő napra, a következő hétre is.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Agydaganatok és agyi áttétek
Csontáttétek a daganatos betegségben
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Előzmény:
Agyi áttét: a terápia vége?
Tüdőrák, agyi MR
Kissejtes tüdőrák áttétjei
Kissejtes tüdőrák és ECO
Kissejtes tüdőrák terápiája

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes tüdőrák, agydaganat
Tüdőrák: furcsa viselkedés, agyi áttét?
Áttétes tüdőrák: romló koncentráció
Tüdőrák és magatartászavar
Reménytelen tüdőrák?
Kissejtes tüdőrák

Top