Tüdőrák végstádium (jelige: Szenvedés csökkentése)

Édesanyám tüdőrák végstádiumában van. Sajnos csak egy hónapja derült ki, hogy daganata van. A primer daganat a főhörgő Y elágazásánál található, mely nagyon leszűkíti a levegő áramlását, emellett pedig az áttátes nyirokcsomók nyomják a vena cava superiort. A jobb oldali tüdőfél gyakorlatilag levegőtlen. Most már majdnem állandósult fulladási rohamai vannak. A szíve is nagyon gyorsan ver.

A kérdésem az, hogy van-e valamilyen mód arra, hogy ezeket a fulladásokat csökkentsük, akár úgy is, hogy ne legyen eszméleténél, vagy meg kell várni, amíg végül megfullad, akármilyen hosszan is fog tartani.

Jelenleg a Korányi Intézetben kezelik, az utolsó surátkezelést holnap fogja kapni. Utána kiadja a kórház 24 órás otthoni ápolásra, vagy választhatjuk az elfekvőben való elhelyezést.

Sajnos már annyi nyugtatót kapott, hogy félig van már csak magánál, vagy agresszivitás jelei mutatkoznak rajta. Nagyon szeretnék a szenvedésein segíteni és nehezen fogadom el, hogy így várjam a halálát.

Bizonyos, a légutakat szűkítő daganatoknál van lehetőség stentek (tubusok) behelyezésére, amelyek a légutak „kisínezésével”, azaz tágan tartásával segíthetnek biztosítani a légáramlást a tüdő léghólyagocskái felé. Feltételezhetően erre nem volt lehetőség az édesanyjánál, ha abban a tüdőgyógyintézetben, ahol fekszik, nem csinálták meg.

A szervezet oxigénellátásának javítására, s így a fulladási rohamok csökkentésére oxigénterápiát is lehet alkalmazni, ezt tüdőgyógyász szakorvos receptre otthonra is felírhatja. A palackért és a reduktorért bérleti díjat kell fizetni, de indokolt esetben, tüdőgyógyász javaslatára maga az oxigén 100%-os OEP támogatással rendelhető.

A 24 órás házi ápolás alatt feltételezzük, azt érti, hogy Önök fogják ápolni az édesanyját, s az orvosi felügyeletet a háziorvos biztosítja. Ebben esetleg segítséget kaphatnak házi ápolási szolgálattól vagy a lakásra kijáró hospice szolgálattól, ezekről érdemes tájékozódni. A szakápolási feladatok ellátására házi ápolási lehetőséget (ami általában csak napi 1-2 óra) szintén „utalványozhat” a háziorvos receptre felírva.

Hospice szolgálat általában a nagyobb városokban érhető el (ezek listáját megtalálhatja a honlapunk főoldaláról elérhető térképes adatbázisban). Azt, hogy mennyi nyugatót, szükség esetén fájdalomcsillapítót kapjon, illetve kaphat az édesanyja, abban az őt ellenőrző, a beteget és a betegséget ismerő kórházi orvostól vagy háziorvostól kaphatnak tanácsot. Mindemellett az Ön(ök) jelenléte, gyengéd és odafigyelő ápolása is sokat jelent édesanyja szenvedéseinek enyhítésében.

Kapcsolódó cikkek:
Tüdőrák
Fájdalomcsillapítás
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Foltok a tüdőkön
Tüdőrák, kézfájdalom
Tüdőrák kemoterápiája
Áttétes tüdőrák, IV stádium
Élettoldás kemoterápiával
Tüdőrák célzott kezelés
Tüdőrák, kemoterápia és halál
Tüdőrák sorstársak
Tüdőrák: hogyan tovább?
80 éves tüdőrákos férfi

Top