Tüdőszűrés, majd tüdő CT (jelige: KJ2014)

Aggódom a párom miatt, ezért írok Önnek. Tüdőszűrésen lett kiemelve, majd elküldték CT-re (D3860 – Légzőszerv ismeretlen eredetű daganat kóddal). A következő lelet született: jobb oldalon kis mennyiségű, részben letokoltnak látszó pleurális folyadék van, amely a nagyrésbe is beterjed. Legnagyobb vastagsága 6 mm. Jobb oldalon az s.6-ban a pleurával összefüggő 8 mm-es képlet van. Az s.4.-ben néhány vaskos köteg látható. Bal oldalon a lingulában a rekesz felett is van néhány köteg. A mediastinum képletei szabályosak. Mediastinalis lymphadenomegalia nem mutatható ki. A mellékvesék régiójában kóros körülírt képlet nincs. BNO: J9840.

Ez feltételen rosszat jelent? (A férjem egy ideje köhög, általában reggel-este, de más tünete nincsen, kézfejét fájlalja, mintha ínhüvelygyulladása lenne.) Mik lehetnek ezek az eltérések? Férjem nem dohányzik, és 40 éves lesz idén.

Jobb oldali tüdőnél kevés folyadékot találtak, ami a két pleura, vagyis mellhártya között helyezkedik el, és részben letokolt, vagyis nem mozdul el szabadon, valószínűleg összenövések miatt. A jobb tüdőfél 6-os szegmentumában (S6) leírnak egy kicsiny képletet, de ennek jellegéről az Ön által beküldött lelet nem nyilatkozik. Amennyiben a leletnek van a végén „vélemény” része is, ott találhat még esetleg adatot, hogy a vizsgáló ezt a kis gócot minek gondolta, esetleg korábbi betegség, például gyulladás maradványának (reziduumnak), esetleg valami másnak? A tüdőben több szegmentumban leírt kötegek is lehetnek korábbi gyulladások maradványai.

A J9840 egy BNO kód (Betegségek Nemzetközi Osztályozása); jelentése: „A tüdő egyéb rendellenességei” – tehát ez a kód nem jelent feltétlenül rosszat, vagyis például nem feltétlenül jelent rosszindulatú daganatot.

Önmagában egy képalkotó vizsgálati lelet gyakran kevés a pontos diagnózis felállításához, egyéb vizsgálatok vagy kontroll képalkotó vizsgálatok adhatnak pontosabb tájékoztatást.

A lelettel azzal az orvosnál kell jelentkezni, aki a CT vizsgálatra utalta a férjét, s vele lehet megbeszélni a további esetleg szükséges teendőket.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Mire jó a tüdőszűrés?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mellkas CT: megnagyobbodott nyirokcsomók
Tüdő CT vizsgálati eredmény
Gócárnyék a tüdőben
Tüdőszűrés, mi a betegség?
Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis

Top