Tüdőtágulat vége

Nagynéném 66 éves, tüdőtágulatot állapítottak meg nála. Sajnos a részleteket egyelőre nem ismerem, az eredményekről közvetve (a rokonságon keresztül) értesültem. Ismereteim szerint 4. stádiumban van, már készüléket sem kap, ami könnyítené a légzést, csak gyógyszeres kezelést kap. Az orvos 1 évet mondott, amikor nagynéném rákérdezett, mikor hal meg.

Kérdésem az lenne, hogy ennek a betegségnek valóban van egy már visszafordíthatatlan periódusa? Utánaolvastam a betegségnek, a tüneteknek, előfordulás okainak stb., de stádiumokról nem írtak, illetve olvasatom szerint tüneti kezeléssel „el lehet vele élni”.

Szeretnék valamiféle előzetes tájékoztatást kérni, esetleg az orvosi papírok ismeretében később konkrétumokat is írhatnék. Bár tudom, hogy ez a honlap a daganatos betegségekkel foglalkozik, nem találtam olyan oldalt vagy fórumot, ahol kérdésemet feltehetném.

Elképzelhető, hogy a „tüdőtágulat” köznapi kifejezés mögött a krónikus obstruktív légúti betegség (Magyarországon is elterjedt angol rövidítéssel: COPD = chronic obstructive pulmonary disease) áll.

Ez a betegség részben hörgőszűkületet okoz (a légutak, vagyis a hörgők gyulladása révén alakul ki általában), részben a tüdő szövetének, a léghólyagocskáknak a károsodását váltja ki (ezt szakszóval emfizémának (emphysaema), köznapi nyelven tüdőtágulatnak nevezik). Utóbbi a tüdő légzőfelületének csökkenését eredményezi, s így nehézlégzéssel, fulladással járó panaszokhoz vezethet. Az esetek jelentős részében a dohányzás egészségkárosító szerepe is igazolható a háttérben. A betegséggel járó károsodások egy része visszafordíthatatlan.

A betegségnek valóban négy súlyossági fokozata (stádiuma) van, amely elsősorban a légzésfunkciós vizsgálatok eredményén alapul, s valóban a IV. stádium a legelőrehaladottabb, legrosszabb stádiumú betegséget jelenti, amikor már idült (krónikus) légzési elégtelenség is nehezíti a beteg mindennapjait.

E tüdőbetegség kezeléséről nem tudunk Önnek részleteiben információt adni, mert amint azt Ön is megfogalmazta, honlapunk rákbetegségekkel foglalkozik, elsősorban onkológusokkal és társszakmák szakértőivel állunk kapcsolatban, e betegség kezelésére nincs rálátásunk.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Szűrővizsgálatok
Mire jó a tüdőszűrés?
Kezelés nélkül mit sem ér a szűrés
Nem megyünk orvoshoz, mert félünk a betegségtől
A light cigi is erős méreg
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?
Tüdőrák
Tűzoltás a kontinensen: Európa küzd a füstölgéssel
Nemdohányzók Világnapja: tragikus hazai tények
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gócárnyék a tüdőben
Tüdőszűrés, mi a betegség?
Hátfájás, tüdőgyulladás, hajlam
Tüdőgyulladás vagy más?
Tüdőszűrés eredménye
Pozitív tüdőszűrő 18 évesen

Tapasztalatok a tüdőszűrésről

Tüdőfolt antibiotikum kezelés után

Felismerni a tüdőrákot
Tüdőszűrés: lehet ez más mint rák?
Tüdőszűrés lelete
Foltok a tüdőkön
Utólagos tüdőszűrés
Tüdőszűrés külföldieknek
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás
Köhögés, árnyék a tüdőn
Residualis góc a tüdőben
Tüdő CT felvétel
Mellkas CT: residualis góc
Mellkas CT lelete
Tüdődiagnózis
Emphysaemas mellkas, hasnyálmirigyrák-bélelzáródás

Top