Tumormarker értéke csökkenthető-e?

Tavasz folyamán részt vettem egy managerszűrésen, ahol néztek C15-3 markert is. A normál tartomány 0-25, az érték nálam 26 volt. Sok helyen olvastam, hogy ez csak viszonyítási alapnak jó, mégis ha tudom, akkor szeretném csökkenteni a mellrák kialakulásának az esélyét. Rendszeresen járok szűrésre, mivel 5 éve egy fibromát már kiszedtek a mellemből és van egy másik is, de az nem akkora, hogy újra kés alá kelljen feküdnöm. Illetve az orvosom szerint ebből rosszindulatú csomó nem alakulhat ki (legalábbis kicsi az esély rá). Az idei (2 hetes) leletem is negatív, nincs változás.

Önmagában a tumormarker emelkedése nem betegség, de jelezhet valamilyen, a szervezetben zajló folyamatot. Tehát nincs olyan szer ami kifejezetten „tumormarker-csökkentő szer” lenne. Az emlőrák kockázat csökkentésének része a rendszeres önvizsgálat, illetve bizonyos életkor felett a szűrővizsgálat. Tekintettel arra, hogy Önnél már távolítottak el jóindulatú elváltozást az emlőből, és most is van egy másik elváltozás a mellében, ezek még inkább fontosak.

Annak érdekében, hogy a különböző rákos betegségek, így az emlőrák kockázatát csökkenteni lehessen, először a kockázati tényezők ismerete fontos, ezért is történtek, történnek olyan (epidemiológiai) vizsgálatok, amelyek azt vizsgálják, hogy a népességben hol magasabb pl. az emlőrák előfordulása, s ennek mi lehet az oka. A rákok néhány kockázati tényezőjét ki lehet védeni, vagy mérsékelni lehet, de számos tényezőt sajnos nem.

Az emlőrák kockázatát növelő tényezők közé tartozik mai tudásunk szerint az elhízás, az alkoholfogyasztás, a sugárzás, az ösztrogén (mind a belső ösztrogén, mind a hormonpótló kezelés formájában alkalmazott ösztrogén). Fontos az öröklött kockázat is, vannak olyan „emlőrák gének”  (pl. BRCA1, BRCA2), amelyek a betegek néhány százalékában kimutathatók.

Ezekből is következik, hogy az emlőrák kockázatának csökkentésére leggyakrabban az elhízás kerülését (beleértve a testmozgást), az ösztrogén kezelések kerülését, az alkoholfogyasztás csökkentését javasolják, ugyanakkor ezek igencsak általános tanácsok. Jelenleg is zajlanak olyan vizsgálatok, amelyek azt értékelik, hogy az emlőrák kockázatának gyógyszeres csökkentésére milyen lehetőségek vannak, illetve ezek más betegségek előfordulásának kockázatát esetleg milyen mértékben emelik.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Rák: minden betegnek szüksége lenne fizioterápiára
Mellrák: semmit sem szabad halogatni
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Rekonstrukciós sebészet: a szike elvette, a szike visszaadja?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA 15-3 tumormarker emelkedés gyulladásban?
CA 15-3 tumormarker
Emlődaganat, laboreredmények, Herceptin kezelés
Mellműtét utáni CEA értékek
Aggasztó laborleletek mellrákműtét után
Tumor vizsgálati értékei
Mellrák: áttét esélyei
Mellrák, magas trombocitaszám
Fehérvérsejtszám-csökkenés

Top