Ultrahang, tumormarker értékek (jelige: Anyu 2005)

6 éve műtöttek emlő rosszindulatú daganattal, T1cN1M0 Er 90% poz Pr 70%poz HER 2 neg. Kemoterápiát, majd sugárkezelést kaptam. 6 év eltelte után emelkedni kezdett a CEA érték (0,5 – 5,00), az enyém 14 lett. Ca 15-3 tartományon belül.

Hasi CT vizsgálatra küldtek, mely a következőt mutatta:
Aorta körül és mesenteriumgyökben több, 7-10 mm-es kerekded nyirokcsomó figyelhető meg. Máj nem nagyobb, epehólyag átlagosan telt, kő nem látható, lép nem nagyobb. A hólyag kp. intensiven telítődött, conturja ép, de hátsó falához szorosan hozzáfekszik a kissé nagyobb, egyenetlen kontúrú, a kontrasztanyagot inhomogénen halmozó uterus, melynek portio régiója kifejezetten kiszélesedett.

A nőgyógyászati ultrahang: ( rossz szonografiás viszonyok )
a cervix kiszélesedett, hátsófalán szabályos kontúrú, benne egy 22×36 mm és 12×15 mm-es echoszegény terület különíthető el, bennük arterias vascularisatio detektálható (RI: 0,70). Az uterus hátsó falával összefüggőnek tűnő kb. 28x28mm-es szabálytalan kontúrú echoszegény solid terület, mely körül szabad hasi folyadék látható.

Szövettant vettek a méhnyakból, annak eredménye: leiomyoma.

Legutolsó (1 hónapja) tumormarker eredmények:
Cea 15,01 (0,5 – 5,00 ref. érték)
Ca 125: 44,6 (1,0- 35)
Ca 15-3: 42, 0 (0,5 – 31,3)

Fontos még, hogy 2 hónapja bélgyulladásom volt, vastagbéltükrözésen is voltam, de ott nem találtak semmit. Vesénél veleszületett rendellenesség: prehydronephrosis I.d.

Ezek a nőgyógyászati ultrahang eredmények és tumormarker értékek mit jelentenek? A nőgyógyász nem tartja indokoltnak a méh eltávolítását. Azt is tudom, hogy a tumormarker eredményeket sok minden befolyásolja, pl. gyulladás.

A tumormarker eredményeket orvosai valószínűleg kontrollálni fogják, hogy az ismételt vizsgálatok is magasabb értéket mutatnak-e. A CEA érték számos hasi daganatban emelkedhet, a vastagbéldaganatoknál különösen gyakran emelkedik meg, de Önnél a nemrég végzett vastagbéltükrözés eredménye ilyen szempontból megnyugtató volt. Ahogyan Ön is írja, nemcsak daganatok, hanem más betegségek is emelhetik a CEA szintet, lehet magyarázata akár a gyulladásos bélbetegség is, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükség kontroll tumormarker vizsgálatokra.

A CA-125 általában a nőgyógyászati régió folyamatainál, daganatainál emelkedik, ez is valamivel magasabb, mint a normál érték, tehát ezt is valószínűleg ellenőrzik majd.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
CA 125 tumormarker, ciszta
CA 125 tumormarker eredménye
CA-125 és hasi folyadék
CA-125 tumormarker értéke
Emelkedett tumormarker érték
Petefészek daganat, emelkedő CA125 tumormarker
CEA tumormarker, betegség?
Cea és Ca 72-4 tumormarker jelentése
CEA tumormarker szűrésként
Vastagbélrák tumormarkerei

Magas CEA érték – 2.
CEA és antibiotikum
Mellműtét utáni CEA értékek

Top