Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?

Apukámat vastagbéldaganattal műtötték, stomát kapott. Az orvosok szerint a műtét jól sikerült, de pár nappal a műtét után apukám érezte, hogy bélgáz ürül a végbélnyíláson. Az orvosok szerint ez lehetetlen, mivel az el van dolgozva és csak a stomán jöhet a szél. Erre a műtét után 1 héttel hasmenéses jellegű széklet ürült a végbélnyíláson. Most keresik, hogyan lehet ez.

Mit rontottak el? Hogy lehet ez, ha még a szél sem ürülhetett nála a végbelén? Nagyon aggódunk, hogy valamit nem jól csináltak!

Stoma készítésére többféle esetben is sor kerülhet. Amennyiben a végbél területén van a daganat és a végbélnyílást (az ott lévő izomgyűrűt, az anus-gyűrűt) nem lehet megtartani, mert a daganat túl közel van a végbélhez, akkor véglegesen stomát készítenek. Van olyan műtét, amikor átmeneti, úgynevezet tehermentesítő stomát készítenek, amelyet a műtét után bizonyos idő múlva helyreállítanak, és akkor ismét a szokásos úton ürül a bélsár.

Van olyan eset is, hogy egy bélelzáródás hátterében technikailag meg nem operálható daganatot találnak, ilyenkor is stoma készítésével biztosítják a tápcsatornából a béltartalom ürülését, de ilyenkor a végbélnyílás területét nem varrják el, s itt is ürülhet váladék. Leveléből nem tudjuk pontosan megítélni, milyen típusú műtétre került sor az édesapjánál, így erről csak az édesapját kezelő orvostól vagy az operáló sebésztől kaphat részletesebb felvilágosítást.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Sztóma (stoma): mesterséges nyílás kialakítása
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top