Vastagbéldaganat kezelési módok (jelige: Etelka)

7 napja estem át vastagbéldaganat eltávolításon, ideiglenes sztómám is van. A rák további kezelést igényel. Nagyon járatlan vagyok eü. téren, beteg még eddig nem voltam. Kérdésem: sugárkezelésen kívül van-e alternatíva? Természetgyógyászat? Homeopátia? Gombakivonat? Szájon át bevehető gyógyszer? Vagy valami más?

A rosszindulatú daganatos betegségek kezelésében a műtét, a kemoterápia, a sugárkezelés azok a kezelések, amelyek bizonyos betegségek bizonyos stádiumaiban igazoltan hatékonyak abban, hogy például egy műtét után kevesebb betegnél újuljon ki a betegség, illetve egy már áttétes betegeknél minél később következzen be a betegség rosszabbodása, meghosszabbodjon a túlélési idő. A különböző betegségekben különböző gyógyszereket, különböző módon és időben alkalmazott sugárkezeléseket adnak, nagy orvosi kutatások eredményeire támaszkodva igyekeznek az egyes betegalcsoportok esetében megtalálni a tudomány adott fejlettségi szintjén a legmegfelelőbb kezelést. (20 évvel ezelőtt más módon, kevesebb gyógyszer felhasználásával lehetett kezelni például a vastagbélrákokat és végbélrákokat is, számottevően kisebb volt a gyógyulási arány és a túlélési idő.)

Levelében vastagbélrákról ír. A bélre adott sugárkezelésnek elsősorban a végbélrákok (rectum carcinoma) kezelésében van szerepe. Önnél is fontos lesz még a műtét utáni szövettani eredmény, amely befolyásolhatja azt is, hogy milyen kezelésre van szükség a műtét után. A szövettan nemcsak azt erősíti meg, amit egy kolonoszkópiás, endoszkópos mintavétel (biopszia) alapján már tudnak az orvosok, hogy rosszindulatú daganatról van szó, hanem a szövettan és a képalkotó vizsgálatok (mellkasról, hasról, röntgen, ultrahang, CT) segítenek megállapítani a betegség biológiai tulajdonságait és stádiumát, ami jelentősen befolyásolja, hogyan kell kezelni az adott daganatot.

A rosszindulatú betegségeket, még ha teljesen sikerül is eltávolítani a daganatot és nem újul ki a betegség, hosszan kell követni. Az Ön esetében is fontos, hogy minél több információhoz jusson, a „klasszikus” egészségügy területén is, hogy minél jobban értse, milyen kezeléseket javasolnak Önnek, hiszen a döntés joga és felelőssége a kezelések megválasztásában az Öné.

Gyógygombákról, gyógyteákról, vitaminokról és más, gyógyszerként nem engedélyezett, hanem a gyártó vagy forgalmazó által csak étrend-kiegészítőként regisztrált termékekről nem tudunk érdemi felvilágosítást adni. Ezen termékek túlnyomó többségét tekintve a gyártó-forgalmazó nem folytatott le betegek százainak, ezreinek bevonásával olyan klinikai vizsgálatokat, amelyek objektív eredményeire alapozva felelős orvosi állásfoglalást lehetne adni. A hirdetésekben, termékbemutatókon, internetes honlapokon rendszerint vázolt egyéni történetek egyetlen esetben sem orvosi bizonyítékok, mert olyan egymástól elszigetelt esetek, amelyeknél nem lehet ellenőrizni, hogy mi és miért következett be, s nem lehet kontrollálni az elmondottakat, leírtakat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Tudnivalók az áttétes vastagbélrák célzott terápiáiról
Vastagbélrák és végbélrák: stádiumok és kezelések
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
EGFR kezelés, ismételt vizsgálat?
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?
Vastagbélrák máj-, majd tüdőáttét
Tüdőáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák, máj és tüdőáttét

Top