Vastagbéldaganat májáttéttel

Édesapámnál négy évvel ezelőtt diagnosztizáltak vastagbéldaganatot. Akkor meg is műtötték, majd áttétet találtak a májon. Kapott kemoterápiás kezelést, fél év múlva a máját is megműtötték, aztán egy éven keresztül minden kontroll eredménye jó volt.

Sajnos a daganat kiújult: több sorozat kemoterápián és egy laparoscopián túl, az idén tavasszal azt mondták az onkológusok, hogy ők sajnos nem tudnak többet tenni, esetleg ha úra megműtik. Ez meg is történt: a 7 cm átmérőjű daganatot elégették, de három hónappal a műtét után mégis fél centit növekedett.

Nem igazán értem: ha elégették, hogy lehet 7,5 cm? Most az orvos azt mondta, konzultálnia kell a kollégáival a teendőkről. Édesapám mindemellett remek fizikummal rendelkezik, jól van, dolgozik, nem tűnik betegnek.

A kérdésem az lenne, hogy milyen túlélési esélyei lehetnek az apukámnak?Tudunk esetleg még valahova fordulni ez ügyben?

A májáttétek méretének csökkentésére a kemoterápiás kezeléseken túl – ha a májáttétek száma és mérete ezt lehetővé teszi – többféle technika létezik. Ilyen például az ethanol injekciós bejuttatása a gócba (úgynevezett alkoholos roncsolás) vagy a radiofrekvenciás roncsolás (RFA).

Amennyiben csak a máj érintett és más szervben nincs távoli áttét, egyes ebben jártas radiológusok, onkoradiológusok úgynevezett kemoembolizációs beavatkozást is megkísérelhetnek. Ekkor egy nagy éren keresztül, speciális kanül segítségével a kemoterápiás szert közvetlenül a máj keringésébe juttatják. Onnan értelemszerűen kijut az általános keringésbe is, tehát a mellékhatások hasonlóak a vénába adott kemoterápiáéhoz. Ezek a beavatkozások a daganatsejteket roncsolni képesek, de nem mindig eredményezik a gócok méretének csökkenését.

Leveléből az derül ki, hogy édesapja már több fajta kemoterápiás kezelési sorozaton esett át. Ezek pontos, részletes ismeretében lehet megmondani, van-e további kemoterápiás lehetőség, illetve a szövettan ismeretében (az eltávolított bél- vagy májszövetben esetlegesen EGFR refeptor meghatározás) lehet megmondani, van-e lehetőség biológiai válaszmódosító kezelésre, amennyiben azt még nem kapott az édesapja.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Sztóma (stoma): mesterséges nyílás kialakítása
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák terápiája
Vastagbéldaganat és stóma: elrontott műtét?
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák a családban

Top