Vastagbélrák és mágusok (jelige: gyógyulás)

Édesapámért aggódom: januárban műtötték egy előrehaladott vastagbéldaganattal, amely két öklömnyire nőtt a bélben és ráterjedt a hasfalra. Az operáció sikeres volt, apukám kapott vérátömlesztést, tényleg nagyon rendes volt a kezelőorvosa. Csak éppen édesapám öngyógyításban hisz és mindenféle természetpatikában, most is megy valami mágushoz. Én nem vettem el az ilyen dolgokat, csak éppen nem hajlandó onkológushoz menni és elutasít mindenféle utókezelést a műtétje után.

Most (kb. 1 hónapja) visszament kontrollra, és a CT-n állítólag 4-5 cm átmérőjű foltok vannak a hasfalán, ami lehet valamiféle kiújulás, de ezt nem tudták biztosan, ráadásul azon a ponton, ahol felvágták, azóta is gennyedzik egy kis lyukon a seb, amit a kezelőorvos sipolynak mond.

Nagyon aggódom miatta, ő az egyetlen ember az életemben, akire számíthatok. Kérem segítsenek, hogy milyen kezelés lenne a leghatásosabb, s milyen esélyei vannak, hogy nagyon sokáig élhessen, hátha konkrét dolgokkal tudok neki segíteni.

Amennyiben édesapja nem megy onkológushoz, és nem fogadja el az orvosi szakvéleményt, mi is hiába sorolnánk fel a rendelkezésre álló gyógyszereket, amelyekkel hozzá lehetne segíteni édesapját ahhoz, hogy tovább számíthassanak egymásra.

A hasfalra terjedő daganatoknál kicsi az esély, hogy még a leggondosabb műtéti beavatkozás során is teljesen el lehessen távolítani minden daganatsejtet. A műtét után indított kezelésnek az lett volna a lényege, hogy lassítsa a rosszindulatú sejtek növekedését, késleltesse a daganatos folyamat kiújulását, illetve terjedését a szervezetben. Lehet, hogy édesapja esetében most már nem utókezelésről lehet beszélni (azt általában 4-6 héttel a műtét után szokták megkezdeni). Különösen, ha a CT-n felmerült, hogy a hasfalban újabb (és sajnos elég nagy) áttétes gócok indultak fejlődésnek, az eddig alkalmazott „természetes gyógymódok” mellett vagy ellenére.

Azt, hogy a jelenlegi szituációban milyen kezelés lenne a legcélravezetőbb, és a kezeléstől mi várható, leginkább onkológus tudná megmondani a leletek ismerete és a beteg vizsgálata után, de édesapja tájékozódhat háziorvosánál vagy az őt operáló sebésznél is.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek
Az étrendkiegészítő nem gyógyszer
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Daganatok jellemzői, osztályozása
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes vastagbélrák tumormarkere
Vastagbélrák + májáttét
Vastagbélrák kezelése
Vastagbélrák kiújulás?

Vastagbélrák 4 év után tüdőáttéttel
Végbélrák és tüdőáttét
Vastagbélrák gyógyulási esélyek
Vastagbélrákos édesanya
Áttétes végbélrákos beteg
Áttétes vastagbélrák
Vastagbélrák, majd agydaganat
Megvastagodott falú vastagbél
Vastagbélrák prevenció
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Tumormarker 21 évesen
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Kérdés vastagbélrákról
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbélrák: lejárt az idő?

Top