Vastagbélrák, Grade II (jelige: Anett)

Édesapám 68 éves, fizikailag nagyon jó állapotban van. Egy kisebb infarktuson esett át. Vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. 8×3 cm-es, jól körülhatárolt, 60 cm-re a végbéltől. Szeretném tudni, hogy a következő hisztológiai grádus II. G1/4. M8140/3 mit jelent. Kérem tájékoztassanak arról – természetesen tudom, hogy ennyi adatból nehéz – milyen eséllyel van nála áttét, illetve az ilyen típusú műtétek rutinműtéteknek számítanak-e vagy nagy kockázatúnak. Milyen esély van a gyógyulásra?

Az M-mel kezdődő kódok morfológiai (vagyis szövettani kódok), a 81408 az adenocarcinoma, vagyis magyar szóval “mirigyrák”, mert a vastagbél mirigyes belső borító hámjából kiinduló daganatról van szó. A grádus (vagy Grade) II a normál szövethez képest közepesen átalakult daganatot mutat, vagyis a szövettani rosszindulatúság foka közepes.

Ezekből az adatokból nem derül ki, van-e áttéte a betegnek, erre a daganat felfedezésekor végzett mellkasi, hasi, esetleg kismedencei képalkotó vizsgálatok (röntgen, ultrahang, bizonyos esetekben CT) adhatnak választ. Az, hogy a daganat melletti nyirokcsomók áttétesek-e, a daganat műtéti eltávolítása során kivett szöveti anyag részletes feldolgozásával határozható meg. Amennyiben távoli áttét nem igazolódik, akkor részben az elsődleges daganat nagysága, részben az úgynevezett környéki nyirokcsomókban megjelenő esetleges daganatáttétek döntik el, milyen kezelésre van szükség/lehetőség a műtét után.

A vastagbéldaganat műtétek rutinműtétnek számítanak, hiszen évente több mint nyolcezer új vastagbél vagy végbélrákban szenvedő beteget fedeznek fel, s az esetek többségénél a sebészeti osztályokon műtét történik.

A gyógyulási esélyek függnek attól, van-e távoli áttét jelenleg, de befolyásolja a kiújulási kockázatot a környéki nyirokcsomók daganatos érintettsége is (ha nincs távoli áttét, akkor is).

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbél rosszindulatú daganata
Vastagbélrák áttétekkel a májban, nyirokcsomóban
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top