Vastagbélrák gyógyszeres kezelése

Édesanyámnál majdnem 2 éve diagnosztizáltak vastagbélrákot. Műtét, majd nyolcszori kemoterápia következett kéthetente. Elég jól viselte.
(Második stádiumként nevezték az állapotát.) Tavaly nyáron a CT-je jó volt. Télen volt visszarendelve, akkor nem csináltak CT-t, igaz nem is volt különösebb panasza. Most nyáron viszont nyirokcsomók jelentek meg a hónaljban, s egyik tüdőben 2 cm víz.

Az orvosa Xeloda gyógyszert 2×1300 mg, s háromhetente 1 infúziót írt ki kezelésként. Sajnos az infúzió nagyon megviselte, s a gyógyszert sem tudta szedni, 5 nap után abbahagyta a kellemetlen mellékhatásai miatt. Holnap megyünk újra, jó lenne, ha valami emberibb szereket kapna.

Törvényszerű, hogy ez az újabb kezelés ilyen kemény legyen? Van esély a gyógyulásra, illetve a betegség visszaszorítására? A laboreredményei mind jók.

Nem törvényszerű, hogy egy kezelés ennyire megviselje a beteget. Feltételezzük, hogy a kontrollon részletesen megbeszélték a kellemetlen mellékhatásokat az orvossal, hiszen az onkológus csak ezek ismeretében tudja eldönteni, hogy folytatható-e a kezelés, lehet-e hatékonyabban kivédeni vagy kezelni a panaszt okozó mellékhatásokat vagy más kombinációt kellene választani.

Amennyiben a hónalji nyirokcsomókban a korábbi vastagbélrák áttétére derült fény, vagy a tüdőben lévő vízből vett minta citológiai vizsgálata daganatsejteket mutatott, az a betegség távoli megjelenését jelenti. Ilyenkor az onkológiai kezelésektől – kemoterápia, sugárterápia – a betegség átmeneti visszaszorítása várható, illetve az, hogy az alkalmazott kezelések lassítják a betegség további terjedését.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Vastagbél- és végbélrák: a tumort veszik célba
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Vastag- és végbélszűrés
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbéldaganat és sztóma
Vastagbélrákos édesanya
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top