Vastagbélrák, kemoterápia, véralvadásgátló

Édesapámat május elején műtötték, mert a vastagbelében egy daganat elzárta az utat. A hasfalán ún. sztómát hoztak létre, mely csak átmeneti állapot. A daganat rosszindulatú és a 6 kivett nyirokcsomóból háromban találtak rákos sejteket. A CT és a többi vizsgálat eredménye jó, nem találtak áttétet (csak a májon egy kb. 9 mm-es cisztát).

Hétfőn kezdi meg a kemoterápiát, amiből 12 adagot kell kapnia kéthetente, közben pedig a visszaültetést is megcsinálják valamikor. Mivel a szívét műtötték, meg kellett nézni, hogy kaphatja-e infúzióban a kemót, de az eredmény szerint kaphatja (elérte az 50%-ot). Ami igazán elkeseríti, az a véralvadásgátló injekció beadása, amit állítólag végig a kezelés alatt, minden nap adnia kell. Mivel cukorbeteg is, ad magának inzulint is, de azt mondja, az nem fáj annyira.

A kérdéseim tehát:
– csak injekcióban kaphatja a véralvadásgátlót? Nem lehet lenyelni, meginni?
– indokolt a tizenkét alkalom? (Úgy tudtam, hogy 6 alkalom számít egy teljes terápiának, de persze lehet, hogy ez is változó.)

A nyirokcsomó áttétet adó vastagbélráknál indokolt a féléves kemoterápiás kezelés, amelyet általában 2 hetenként, 12 ciklusban adnak, és alapját az úgynevezett „de Gramont protokoll” szerinti kezelés képezi.

Ebben a kezelésben leucovorin hatóanyagú infúzió adását követően adnak először egy rövid injekcióban, infúzióban telítő dózisban fluorouracilt, ezzel gyorsan elérve a terápiásan hatékony vérszintet, majd ennek fenntartására tartós, 46 órás fluorouracil infúzió következik, így biztosítva azt, hogy a szervezetben lévő esetleg elkóborolt ráksejteket, mikrometasztázisokat tartós kemoterápiás hatásnak tegyék ki. Ezt a kezelést általában kiegészítik további kemoterápiás gyógyszerek adásával.

Lehetne úgyis adni a kezelést, hogy a kezelés első és második napján is kap leucovorin, majd telítő fluorouracil infúziót a beteg, és ezt követi mind a két nap 22-22 óra hosszan a tartós fluorouracil folyamatos infúzió.

Az úgynevezett tehermentesítő sztóma visszaültetésére az onkológusok többsége általában azt javasolja, hogy a 6 hónapos kezelés után kerüljön sor, mert a műtét az onkológus és a sebész között pontosan egyeztetett időpontok esetén is 5-6 hetes kiesést okoz a műtét utáni (adjuváns) kezelésben, ami rontja ennek a kezelésnek a hatását. Mivel ugyanis az adjuváns kezelés célja ebben az esetben a későbbi kiújulás kockázatának csökkentése, a kezelést közvetlenül a műtét után kell adni.

Az antikoaguláns (vérhígító) kezelésnek többféle indikációja lehet: részben az édesapja szívbetegsége, és bizonyos esetekben daganatos betegség, illetve kezelés is, amelyek fokozhatják a betegnél egyébként is fennálló trombózis kockázatot. Ennek az injekciós kezelésnek az szokott az előnye lenni, hogy a beteg testsúlya alapján a dózisa jól beállítható, nem kell figyelni egyéb ételek fogyasztására, kevésbé befolyásolja a vérhígító hatást az egyéb gyógyszerek szedése, amelyeket részben kéthetente, részben szükség esetén (pl. hányáscsillapítók) kap az édesapja.

Bizonyos esetekben át lehet állni szájon át szedhető (tablettás) vérhígító kezelésre, amelynek követésére (a vérhígítás megfelelő szintjének ellenőrzésére) rendszeres laborkontroll, Prothrombin, INR vizsgálat szükséges. Amennyiben folyamatosan jelentős panaszt okoz a has bőrébe adott heparin injekció, ezt azért érdemes jelezni az orvosnak.

Kapcsolódó cikkek:
Rettegett hányinger: hogy kerülhetjük el?
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák: hányás, hasmenés a kezelések után
Vastagbélrák, májáttétek kioperálása
Vastagbélműtét, magas tumormarker
Vastagbélrák, folyamatos fájdalmak
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top