Vastagbélrák terápiája (jelige: segítség kitől?)

Azzal a problémával fordulok Önökhöz, hogy nagypapámat nemrégiben megműtötték vastagbélrákkal, és csináltak neki egy sztómát a köldöke fölé. Az ok amiért Önökhöz fordultam az, hogy az orvosok azt mondják, hogy a máján is van áttét, sőt az egész kismedencei rész teleszóródott már daganatsejtekkel.

Azt szeretném megérdeklődni, hogy érdemes lenne-e a kemoterápia alá vetni nagypapámat, vagy már az sem segít, esetleg talán ront a helyzetén?

Papámról tudni kell, hogy nagyon rossz a szíve, már túl van egy komolyabb infarktuson, és a csontjai is rosszak (73 éves). Sajnos részletesebben nem tudom leírni a konkrét helyzetet, hisz laikusként elég nehezen értem miről is van itt szó.

Az áttétes vastagbélrák esetén a testben szétszórodott daganatos gócok pusztítására, a gócok méretének és a daganattömeg csökkentésére valóban a kemoterápia adhat lehetőséget. A műtét és a műtét során kialakított sztóma lehetővé teszi, hogy az elzáródott bél ne gátolja a salakanyagok ürülését, és biztosítsa ezek eltávozását a szervezetből.

Önmagában az életkor nem zárja ki egy daganatos betegség kemoterápiás kezelését, azonban egyedül a beteg pontos állapotát felmérő, az előzményeket is figyelembe vévő onkológiai konzílium dönheti el, hogy a beteg általános állapota lehetővé teszi-e a kemoterápiás kezelést.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Sztóma (stoma): mesterséges nyílás kialakítása
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbéldaganat és stóma: elrontott műtét?
Rákgyanú és kórháziszony
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Záróizom ingerület
Áttétes végbélrákos beteg
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top