Vastagbélrák, Xeloda, esélyek

Anyukámnál márc. 28-án vastagbéltükrözéssel vérző tumort állapítottak meg (végbéltől 18 cm-re). Hasi UH-n negatív lelettel távoztunk. Következő vizsgálat hasi CT, melyen májban találtak a 8-as periódusban egy 9 mm-es és a 6-os periódusban egy 10 mm-es, mint utólag kiderült, áttétet.

Onkoteamnél voltunk, ott mielőbbi műtétet tanácsoltak. Május 5-én megműtötték. 13 db nyirokcsomót távolítottak el, a májból 2 db tumort és a hasfalat áttörő tumort a zsírszövetről, hogy mennyit, azt nem tudom. Szövetminta szerint mind rosszindulatú volt.

A diagnózisa Adenocarcioma grade 2 sigmae dukes c pT4N2M1. Már elkezdte a kemoterápiát, túl van egy kezelésen (Xelox). Itthon kellett szednie (Xeloda reggel 4 db-ot este 3 db-ot).

Ön szerint mennyi az esélye, hogy meggyógyul? Mindenhol csak félremagyaráznak és nem szeretnek esélyt latolgatni.

Édesanyjánál az eltávolított daganat nagy volt, a TNM stádiumbeosztásban ezt jelenti a T (tumor) értéknél a 4-es szám. Az eltávolított nyirokcsomók közül sokban volt daganatáttét, ezt jelenti az N2. A kezelés és a továbbiak szempontjából azonban ezen két érték jelentősége már minimális, hiszen édesanyjánál távoli áttétet is találtak, például a májban, ezt jelenti az M (metasztázis, áttét) 1-es értéke (M0, ha nincs, M1, ha van távoli áttét). Ebben az esetben ez utóbbi a legjelentősebb tényező, ez határozza meg a kezelést is, hiszen a betegség IV. (vagyis áttétes) stádiumú volt már felfedezésekor.

Leveléből az nem érthető teljesen, hogy mit jelent a „hasfalat áttörő tumor”. Talán az elsődleges daganat már össze volt kapaszkodva a hasfallal is. Ez ugyanis magában hordozza annak a lehetőségét, hogy a műtét során nem sikerült minden daganatos szövetet eltávolítani a hasból, vagyis szakszóval R0 reszekciót (teljes daganateltávolítást) végezni. Ez is jelentősen befolyásolhatja azt, hogy lehet-e egy hosszabb túlélés esélyével számolni.

Jól látja, valóban nem szeretnek az onkológusok esélyt latolgatni a beteggel és/vagy a hozzátartozóval, s főleg nem egy betegút legelején, amikor a beteg még kevesebbet ért a betegségével kapcsolatos információkból, illetve csak két végletben tudja elképzelni a betegség lefolyását: meggyógyítható-e vagy meghal-e.

Az előrehaladott, IV. stádiumú betegségeknél a kezelés reális célja legtöbbször nem lehet a betegség teljes meggyógyítása, hanem a cél az, hogy a betegség minél lassabban menjen előre, s a beteg minél több időt töltsön, lehetőleg elfogadható életminőségben még életben.

A betegség diagnózisával való szembesülés és a műtét után sokszor még az is nehézséget okoz a betegnek, hogy értse, milyen mellékhatásai lehetnek a kezelésnek, milyen panaszok esetén kell azonnal jelentkeznie onkológusánál. S a betegség lefolyásával kapcsolatban sem tud az onkológus jóslásokba bocsátkozni, hiszen nem lehet előre megmondani, hogy milyen agresszív növekedésű, terjedésű daganatra kap a beteg kezelést, s arra hogyan fog reagálni a szervezete.

Az is lehet, hogy a kontroll CT-ken nincs vagy viszonylag hosszú ideig nem lesz látható áttét, de esetleg a műtéti leírás alapján az onkológus tudja, hogy mégis van a hasban például úgynevezett lap szerint terjedő, tehát képalkotó vizsgálatokkal rosszabbul kimutatható daganat, amit nem tudnak a kezelések sem véglegesen elpusztítani, csak a daganatsejtek egy részét tudják károsítani, ezáltal tudja a kemoterápia nyújtani azt az időt, amíg a daganat esetleg már CT-n is látható módon indul növekedésnek.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
A májáttét tünetei
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Vastagbélrák és végbélrák
Tudnivalók az áttétes vastagbélrák célzott terápiáiról
Vastagbélrák és végbélrák: stádiumok és kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák máj-, majd tüdőáttét
Tüdőáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák, máj és tüdőáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
EGFR kezelés, ismételt vizsgálat?
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?

Top