Vatagbélrák áttéttel a májra és a tüdőre

Édesapámnál, aki 74 éves, 8 hete diagnosztizáltak vastagbélrákot, mely áttéttel van a májra és a tüdőre. Sajnos a máj sokkal súlyosabb mint maga a fő gócpont. Édesapám állapota ezalatt a 8 hét alatt sokkal többet romlott mint mielőtt nem tudtuk, hogy beteg. Sajnos műteni pont a mája miatt nem lehet, de a kemoterápiát sem akarták nála elkezdeni az egyik kórházban, szerencsére egy másikban azt mondták, hogy veszíteni nem veszítünk vele. Nos ennek két hete, megvolt az első adag kemoterápia ami még többet rontott az állapotán.

Enni nem eszik, inni sem, könyörögni kell, hogy bármit is megegyen, megigyon, tápszert is vettem neki, de közölte, hogy az sem ízlik neki. A gyógyszereket alapból be sem veszi. Talán ami a legnehezebb az, hogy ő maga belgyógyász, traumatológus volt. Így mindenre van valami nagyon jó kifogás. És mindig mindent jobban tud mint az orvosa. A második kemoterápiát nem hiszem, hogy túlélné, de bízom benne, hogy ezt a kezelőorvosa sem engedi, jelenleg kb. 47 kg lehet.

Az utóbbi napokban fel van dagadva a bokája és sokat csuklik. Ez a jele valaminek? Hallottam, hogy hasnyálmirigyráknál, ha már csuklanak a betegek, az a halál közelségét jelenti, lehet ez az ő esetében is? Ha nem kap több kemoterápiát van valami esélyünk rá, hogy még egy kicsit jobban lesz? Vagy hogy erősödik? Vagy ilyenkor már nem szabadna abbahagyni a kemoterápiát?

Nagyon félünk attól, hogy a májkóma lesz a végső baja, ennek vannak a fáradságon, az aluszékonyságon és sárgaságon kívül egyéb jelei? Ha felismerjük, hogy májkómája van mit tudunk tenni? Érdemes ilyenkor az orvosát hívni, vagy segíteni akkor már nem lehet?

Ő azt mondja, hogy nincsenek fájdalmai, ez lehetséges? Jelenleg otthon van, de semmire nincsen ereje, ilyenkor segíthet az, ha befekszik a kórházba, ahol a kezeléseket kapja?

Mit tudunk tenni, hogy az utolsó hetek/hónapok úgy teljenek, hogy ne legyen ennyire gyenge? Illetve önök szerint hetekről vagy hónapokról kell-e egyáltalán beszélni?

És önök szerint van-e arra lehetőség, hogy erre az időre lecseréljük az orvosát, aki egy professzor és sosincs itthon, lehet-e ilyenkor kérni, hogy mi olyan valakit szeretnénk, akit mi a család fel tudunk hívni, ha kérdésünk van, vagy ez nem annyira etikus?

A gyengébb általános állapotú betegeknél, akiknek a fontos szervei (pl. mája) sem működik esetleg teljesen jól, azért is szokták mérlegelni az aktív onkológiai kezelések elindítását, mert ezektől a kezelésektől elesett állapotú betegeknél gyakran nem várható jelentősebb előnyös hatás. Azt, hogy most a második kemoterápiára sor kerül-e, édesapja aktuális állapota döntheti el. Azt, hogy most miért lett gyengébb, csak a levele alapján nem lehet megmondani. Nem világos, hogy volt-e például vérképkontroll, nem áll-e a fokozódó gyengeség hátterében (az alapbetegség esetleges rosszabbodásán kívül) valamilyen kemoterápiás mellékhatás.

Amennyiben nem kap aktív onkológiai kezelést a beteg, akkor nem várható, hogy az alapbetegséget vissza lehessen szorítani, s ezzel párhuzamosan javulhasson az állapota. Azt, hogy most a csuklást mi okozza, csak egy e-mail alapján nem lehet megmondani természetesen. Ennek oka leggyakrabban valamilyen hasüregi betegség, elváltozás, ami pl. édesapja esetében lehet a daganat is, de lehet pl. hashártyai izgalmi jel, hashártyagyulladás, és még számtalan más betegség is. Azt, hogy a csuklás igényel-e sürgős ellátást, orvosi vizsgálattal, esetleg további vizsgálatok végzésével lehet megmondani.

Azt, hogy melyik szervrendszer károsodása vezeti a tüneteket az utolsó életszakaszban (melyik szervrendszer válik elégtelenné, vagyis romlik annyira a funkciója, hogy az az élettel már nem összeegyeztethető) azt nem lehet megmondani. Az Ön levelében említett májkóma általában nem hirtelen alakul ki, hanem több óra, több nap alatt.

Azt, hogy a mostani kezelőorvos meg tudja-e nézni a beteget, amikor rosszabbodik az állapota, azt tisztázni kellene; lehet, hogy ilyenkor inkább a háziorvos elérhető. Lehet, hogy a családi otthonápolás és házi gondozás, kijáró hospice szolgálat vagy befekvő hospice jelenthet ezekben az életvégi hetekben, napokban megoldást – természetesen, ha a beteg is így kívánja.

Elképzelhető, hogy édesapjának nincs jelentős fájdalma, de ha mégis jelentkeznének fájdalmak, ezek csillapítása megfelelő erősségben és gyakorisággal adott gyógyszerekkel fontos a beteg életminősége szempontjából.

A jelentős gyengeségen (hacsak azt nem a kemoterápia, vagy annak mellékhatása okozza, hanem már a kezelés előtt is fennállt) sajnos nem nagyon lehet segíteni, hiszen az előrehaladott daganatos betegség sajátja, hogy gyenge, erőtlen a beteg. Más a helyzet, ha például vérszegénység áll a háttérben akár a tumor miatt, akár a kemoterápiás kezelés mellékhatásaként – de ennek eldöntéséhez friss laboreredmény ismerete lenne szükséges.

Elképzelhető, hogy a tápszer nem ízlik a betegnek, részben azért, mert ezek gyakran elég édes készítmények (hiszen szénhidrátot, energiát kell bevinni, pl. cukor formájában). Lehűtve fogyasztva kevésbé tűnhetnek túlédesítettnek, ezt érdemes megpróbálni.

Azonos intézményen, osztályon belül az „orvosváltás” mindig nehéz kérdés, gyakran egy osztályon belül ez nem is kivitelezhető, s ahogyan Ön is írja levelében, ennek legtöbbször etikai szempontjai is vannak. Ha a kezelőorvos épp nem elérhető (pl. külföldi szakmai út vagy akár nyári szabadság miatt), akkor van helyettese vagy van másik orvos az osztályon, aki ellátja a távol lévő kolléga betegeit, s hozzá lehet fordulni.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az első kemoterápiás kezelés idején ki volt édesapja úgynevezett osztályos orvosa, mert gyakran egy professzor vagy egy osztályvezető nem vesz részt pl. a pár napos kemoterápiás kezelést biztosító fekvőbeteg ellátásban, hanem megosztja a feladatokat egy másik kollégával. Ez pl. a zárójelentésből, annak aláírás részéből is kiderülhet, természetesen nagyobb a valószínűsége, hogy édesapja tudja, hogy pl. ki vizsgálta meg, ki nézte meg a vérképét, ki rendelte el (írta elő) a kemoterápiás kezelését, távozáskor ki írt fel számára pl. hányáscsillapítót receptre.

Azt, hogy egy betegnek mennyi ideje van hátra, általában nem lehet pontosan megmondani, főleg nem egy levél alapján. A rákos betegeket ellátó orvosoknak a betegség előrehaladottsága, a laboreredmények stb. ismeretében, korábbi tapasztalataikra támaszkodva lehetnek ezzel kapcsolatban sejtéseik, becsléseik, de ezek csak megközelítőek lehetnek, s pontos időt nem lehet mondani, hiszen minden beteg és betegség más, s a betegek azonos kezelésekre is különféleképpen reagálhatnak.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Tüdőáttét: az egyik leggyakoribb metasztázis kezelése
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
A nyirokcsomóáttétek előfordulása és kezelése
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Egyre jobban ismerik a patológusok a betegségeket
Patológusok a gyógyításban: film a vizsgálatokról
KRAS génvizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétek értelmezése – vastagbélrák tüdőáttét
Tüdőáttétes vastagbélrák CT kontroll lelete
Vastagbélrák máj-, majd tüdőáttét
Tüdőáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák, máj és tüdőáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Májáttétes vastagbélrák műtéte?
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt

Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Érdemes-e még kemoterápiát adni?
EGFR kezelés, ismételt vizsgálat?
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Kiújult vastagbélrák 4 év után

Top