Végbél rosszindulatú daganata, zárójelentés

Nagypapámnál (77 éves) végbéldaganatot állapítottak meg. Kb. egy hónapig volt kórházban, sztómát kapott. Kérdésem a következő: az orvosok nem mondtak semmit nagymamámnak, még csak nem is elemezték neki, hogy mi lehet. Tudná nekünk elemezni a zárójelentést?
Diagnózis:
C20H0 A végbél rosszindulatú daganata
C20H0 A végbél rosszindulatú daganata
110H0 Magas vérnyomás betegség(elsődleges)
E1150 Nem-insulin-dependens cukorbetegség perif. keringési szövődményekkel
G4500 Vertebrobasilaris syndroma
E7800 Tiszta hypercholesterinaemia
81403 Adenocarcinoma k.m.n

Beavatkozás:
54601 Anus praeternaturalis biluminalis

Leletek:
Kornak megfelelő mellkasi status. Infiltratio nem látható. A rekesz alatti levegő valószínű műtét utáni maradvány. (Régen volt légmelle, de nem műtötték.)

Epikrizis:
A beteg előzményében rectum cc. miatti Dixon műtét, majd irradio. és onkol. utókezelés szerepel. A kismedencében lévő előrehaladott tumor került felvételre. Anus praeternaturalist képeztünk, rendezett stómával emittáljuk. A p.op. szakban észlelt lázak hátterében a kismedencei tumoros folyamat áll. Otthon tüneti th. jav. Stoma th-s. eszközökkel elláttuk. Tena betéttel való ellátása jav. incontinentiája miatt.

Ebből sajnos semmit nem értünk, az orvos soha nem ért rá elmagyarázni nekünk.

A papám lentről még mindig vérzik, ennek már több mint egy hónapja a műtét után. Szerencsére a láza 3 hét után elmúlt, már csak néha van neki. Nem mondták, hogy egyáltalán kell-e kontrollra mennie. Hat éve volt neki egy vastagbél műtétje és NEM KAPOTT kemoterápiás kezelést. (Az orvos állítja, hogy kapott.) Most sem fog? Miért? Miért nincsenek további kezelések? Van még reményünk vagy ez már azt jelenti, hogy nincs?

Én, az unokája nagyon messze lakom tőle, de bármikor odautaztam, nem tudtam beszélni orvossal. A nagymamám minden nap bent volt nála és az orvosnál, ám csak mikor már hazaengedték, akkor váltott vele pár szót (nem ért rá az orvos), de nem volt szó további kezelésekről…

Az orvosi leletekből az derül ki, hogy nagypapájánál korábban végbélrák miatt történt műtét, sugárkezelés és kemoterápiás kezelés. Ennek ellenére most kiújult a daganata, szerencsére az eredeti daganat megjelenéséhez képest sok év múlva. Most kiterjedt, műtétileg el nem távolítható daganatot találtak az operáció során a hasban.

Ezeknél a rosszindulatú folyamatoknál gyakran alakul ki bélelzáródás, ennek megelőzésére készült a sztóma, hogy a széklet ürítését biztosítani lehessen. A lentről (leveléből nem derül ki, hogy ez a végbelet jelenti-e, ezt csak feltételezzük) folyamatosan jelentkező vérzés valószínűleg azzal függ össze, hogy a bél alsó szakaszán kifekélyesedett daganatos elváltozás lehet. Az időnként jelentkező lázak, hőemelkedések a kiterjedt hasi daganatos folyamattal függnek össze. Leveléből és a leletekből nem derül ki, hogy van-e más szervben is áttét (tüdő, máj).

A zárójelentés tüneti terápiát javasolt, vagyis ápolást, fájdalomcsillapítást, a végbél felőli vérezgetés miatt egészségügyi betét használatát. Ez azt sugallja, hogy nagypapája esetében a kibocsátó osztály nem gondol további aktív onkológiai kezelésre, s ezért nem onkológiai osztályra küldte a beteget, hanem otthonába bocsátotta. A nem aktív kezelést másként palliatív ellátásnak is nevezik. Palliatívnak akkor számít egy terápia, ha az már nem a gyógyítást célozza, hanem azt, hogy a betegnek minél inkább, s minél hosszabb ideig meg lehessen őrizni az önállóságát, a fennálló korlátok között javítani az életminőségét, meghosszabbítani a jelentős rosszabbodásig eltelő időt, csökkenteni a fájdalmakat.

Természetesen más papírokon, ambuláns lapokon, kontrollvizsgálati eredményeken szerepelhet, hogy onkológushoz küldték, találhat a zárójelentésen vagy egyéb, az utóbbi 1-2 hónapban készült dokumentációban onkológiai konzíliumi véleményt. Amennyiben nem, az összes rendelkezésre álló dokumentummal felkereshetik a nagypapája lakhelyéhez közeli onkológiai centrumot, ahol feltehetően a járóbeteg rendelésen tudják véleményezni azt, van-e lehetőség további, a daganatos folyamat terjedését lassító kezelésre. A levelében leírt állapotban ezek a kezelések gyógyulást vélhetően nem eredményezhetnek, céljuk a betegség minél további kordában tartása. A terápiák alkalmazhatósága sok dologtól függ (stádium, kísérőbetegségek, korábbi gyógyszerek, stb.), köztük a beteg általános állapotától is.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Rák: miért kell, hogy fájjon?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák, újbóli kemoterápia
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top