Végbélrák tüdőáttéttel: Avastin kezelés helyett műtét?

Férjemnek 2013-ban végbélrákot állapítottak meg tüdő áttétel. Avastin kezelést kapott. Nagyon jól reagált a daganat. Tüdőről az áttétek eltűntek, a végbéldaganat 5 cm, 3 cm-t csökkent. 20 kezelést kapott.

Onkológus sebészhez küldött, nagyon örültünk, a sebész közölte, hogy sugárkezeléssel összehúzzák a daganatot, s műtét. Sajnos a sugárkezelés nem járt eredménnyel, a daganat nem csökkent, sőt rosszabb lett. Hálás vagyok a sebész orvosnak, mert időt szánt ránk, s türelmesen elmagyarázta, hogy a mostani CT szerint a végbéldaganat nagyon rossz helyen van, nagy, s lehet, hogy nem is lehet eltávolítani. A műtét nagyon veszélyes, s rengeteg szövődménnyel jár. Komoly komplikációk léphetnek fel. A műtét kimenetele kétséges. De mivel sajnos a rák kezelésben ragaszkodni kell a protokollhoz, ha nincs áttét, akkor műteni kell a sugár után még akkor is, ha előre láthatóan a műtétnél komplikációk léphetnek fel, sőt biztos.

Megkérdeztem, hogy ha az Avasin kezelés használt a CT és MR alapján, akkor azt mért nem kapja a műtét helyett? Szerinte is, s az osztályon lévő sebészek véleménye alapján is az lenne célszerű, de mivel a férjemnél már nem mutatható ki tüdőáttét, akkor ő már nem kaphat biológiai kezelést, még akkor sem, ha meglepően jól reagált a szervezete.

Ez törvényes, mindenkép megműtik. A kezelési papírra is ezt írták: műtét. Mi tudjuk, hogy a legjobb a végbélráknál a műtét. S azt is tudom, hogy minden műtét veszélyes, s az a biztos, amit látnak műtét során. De ha elzáródás veszélye nincs, s előre megmondja a sebész, hogy a leletek alapján nagyon kétséges a műtét kimenetele, akkor minek?

Az a kérdésem: ha férjem nem egyezik bele a műtétbe, akkor elküldik az intézményből, s nem kezelik? Valóban Ő a mostani protokoll szerint nem kaphat Avasint? Majd csak akkor, ha romlik az állapota, s újból áttét lesz? Tudom, hogy helyesen jártak el az orvosok mikor sugárra küldtek, meg sebészhez. De ha ez nem használt, akkor mért nem kaphatjuk azt a kezelést, ami fokozatosan csökkentette a daganatot, amitől gyógyult a beteg? Mért nem lehet folytatni a jól bevált kezelést? Hisz ez összébb húzta a daganatot! Sebész közölte, hogy nem kell mennem az onkológushoz, aki eddig eredményesen kezelte, s időpontra vissza rendelt, s ő az orvosunk, mert mindenképpen műtik.

Kérem válaszát, nagyon sürget az idő, jövő hét elejére ki van tűzve a műtét. Mit tegyünk? Más intézménybe nem akarunk átmenni, mert itt van az onkológusunk, de félek, hogy így előbb-utóbb áttétek lesznek.

Mind az Ön által írt, eddig (feltételezzük, hogy kemoterápiás kezeléssel kombinálva) kapott daganatgátló biológiai kezelésnek, mind az elsődleges végbélrákra adott sugárkezelésnek, mind a sebészeti kezelésnek az a célja, hogy csökkentse a rosszindulatú daganat mennyiségét a szervezetben.

Az, hogy a daganat műtétileg végül eltávolíthatónak bizonyul-e, a műtét során derülhet ki. Az ezzel kapcsolatos lehetőségeket, műtéti kimeneteleket érdemes tisztázni a sebésszel (pl. az esetleges sztóma kialakításának kérdését, amelyre sor kerülhet akkor is, ha a daganat a végbélnyíláshoz közel van, s a teljes eltávolítása érdekében a végbélnyílást is műtétileg eltávolítják, de szóba kerülhet akkor is, ha a daganat műtétileg el nem távolítható és pl. szűkületet okoz).

A teljes szervezetre ható szisztémás kezelés (kemoterápia, biológiai kezelés) folytatását és folytathatóságát, illetve esetleg másodvonalbeli (másfajta) kezelés alkalmazását viszont azzal az onkológussal lenne érdemes átbeszélni, akitől az eddigi kezeléseket kapta. Az, hogy jelenleg a tüdő „tiszta” az elvégzett képalkotó vizsgálatokon (vagyis szakszóval a tüdőáttétek teljesen regrediáltak), sajnos nem jelenti azt, hogy nem válhat láthatóvá akár ismét a tüdőben is a daganatos betegség, s ekkor újabb kezelésre lehet szükség.

Önnek joga van nem beleegyezni a műtétbe, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy a daganatgátló kezelés folytatása jelenleg indokolt, ezért is lenne érdemes átbeszélni a lehetőségeket a kezelését irányító onkológus kezelőorvosával.

Áttétes betegségben általában a betegeknél ismételt kezelésekre van szükség, de ezekben szoktak szünetet tartani, ha a betegség visszaszorult, és akkor indítani újabb kezelést, ha az áttétes betegség újra növekedésnek indul.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák: kell műtét előtt sugárkezelés?
Rectum adenocarcinoma
Újabb rosszindulatú daganat? – végbélrák után
Végbél rosszindulatú daganata
Végbélrák szövettani lelete
Végbéldaganat kontroll rectroscopia
Vaskosabb rectum daganateltávolítás után
Vastagbélrák, vaskosabb rectum
Vastagbélrák CT eredménye
Végbéldaganat kontrollvizsgálatok
Végbélrák, RFA, Erbitux
Végbéldaganat kórszövettani lelete
Végbélrák műtét utáni szövettana: nyirokcsomó
Végbéldaganat műtét utáni hasmenés
Végbélrák várható kezelése
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák

Top