Veserák, csontáttétek 2. (jelige: Édesapám)

Köszönöm a válaszát. Annyit szeretnénk még leírni, hogy kérdezte milyen volt a csontból vett szövettani eredmény: az édesapámnak azt kell hogy mondjam, nem vettek szövettani mintát. A véreredmény, ami negatív volt az a fajta vérvétel, ami a tumort mutatja ki. Az előző kérdésem jeligéje „édesapám” volt, most is ez a jelige.

Patológiás törés volt ugye, utólag kiderült már, hogy a veséjén van egy daganat, a biopszia eredménye folyamatban van, a csontjából nem vettek biopsziát, viszont 10 sugárkezelést írtak fel, már 4-en túl vagyunk hála az istennek. Egyébként azt mondta az orvos, hogy a veséjét nem kell kivenni.

Azt szeretném megkérdezni, hogy ez normális dolog, hogy a daganatos vesét nem kel kiműteni? Nem fog továbbterjedni a betegség? A sípcsontján lévő csontdúsulás pontjára kapja a sugárkezelést, de ami a csípőjében van csontdúsulás, oda nem kap semmit. Ez nem baj?

Az előző levelünkben nem azt írtuk, hogy a combcsontból vettek-e szövettani mintát, hanem azt írtuk, „nem derül ki, hogy a csonttörés helyén találtak-e daganatos szövetet.” Ez gyakran a műtétnél látszik is, azaz hogy nem normális a csont szerkezete.

Valószínűleg azért a sípcsontjára kap sugárkezelést az édesapja, mert az ott lévő daganatnál felmerül a törés magas kockázata (például mert a csontot szinte teljes szélességében érinti a daganat), vagy azért kapja oda a sugárkezelést, mert ott van olyan jelentős fájdalma, amelynek csillapítása várható a sugárkezeléstől. Mivel több helyen van a csontban valószínűleg daganatos eredetű csontdúsulás, s nem lehet minden helyet besugarazni, inkább olyan tablettás vagy infúziós kezelést próbálnak ilyenkor adni, amely a csontban több helyen is képes gátolni vagy lassítani a már kialakult csontáttétes gócok növekedését, illetve újabb gócok megjelenését.

Sajnos olyan vérvétel, ami biztosan kimutatja a daganatokat, igazából nincs. Vannak úgynevezett tumormarker vizsgálatok, amelyek megemelkedése az esetek egy részében utalhat bizonyos daganatos betegségekre, de az, ha egy ilyen tumormarker nem kóros, azaz nem jelez, még nem jelenti azt, hogy a betegnek biztos nincs daganatos betegsége.

Mivel a leveleiben leírtak alapján feltételezhető, hogy csontáttéteket adó veserákról van szó, az elsődleges daganat (a vesetumor) műtéti eltávolítása nem hozna gyógyulást, vélhetően ez az oka, hogy nem került szóba a műtét. Bár bizonyos esetekben javasolják még áttétes betegeknél is a daganatos vese eltávolítását, de ezt egyedileg, személyre szabottan lehet csak elbírálni. Édesapjánál a betegség már szóródott (szétterjedt) állapotban van a szervezetben, s a betegség az áttétes helyekről is még tovább szóródhat, mivel a daganatsejtek ott is ott vannak, nemcsak a vesében.

Kapcsolódó cikkek:
Csontáttétek
A csontáttét kezelése is járhat mellékhatással
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Előzmény:
Vesedaganat? Dúsulás a csontban

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes veserák célzott kezelés
Veserák: kivenni a mellékvesét is?

Veserák: veseműtét utáni kontroll CT

Májrák-vesedaganat

Májáttétes veserák kezelése
Májrák vese áttéttel
Világossejtes veserák tumormarkerei, CA 15-3
Vesetumor, műtét előtti CT

Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok
Eperák vagy veserák?
Májáttét, besárgulás, hallucinációk
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontroll UH

Top