Világossejtes vesedaganat máj és tüdő áttéttel

Férjem édesapjánál 2009 szeptemberében 3. stádiumú világossejtes rosszindulatú vesedaganatot állapítottak meg, amelynek nyirokcsomókra már áttétje volt (akkor még csak hasi nyirokra). A jobb veséjét eltávolították, majd a felépülés után a szegedi klinikán egy kísérleti kemoterápiás kezelést kapott, amit sajnos be kellett fejezni, mert gátolta a vérerek képződését, ami tályog képződéshez vezetett a műtét helyén.

Átirányították a Debreceni Onkológiára, ahol több kemoterápiás gyógyszert is kipróbáltak (Sutent, Nexavar), de sajnos apósom nem reagált jól egyikre sem. Végül Torisel infúziót kapott, amit négy hónapja szintén le kellett állítani, mert a műtét helyén újabb tályog keletkezett, amit ismét megműtöttek. Kiderült, hogy a Toriselt sem kaphatja.

A második műtét óta 3 hónap telet el, azóta a vese helyén visszafejlődött a daganat, áttétek lettek a májon és már a tüdőn is látni daganatos sejteket (azokról még sokat nem tudunk, mert még a CT eredmény nem készült el). A hasi CT azt mutatta, hogy az aortát is körülfonja a daganat, továbbá a hasi nyirokcsomók állapota is jelentősen romlott. Egyelőre egy Magyarországon forgalomban nem lévő gyógyszert próbálnak megszerezni (szintén Debrecenben).

A kérdésem az lenne, ilyen eredmények mellett mi van még, ami segíthet? Az orvosok nem biztatnak minket túl sok jóval, de konkrétumot senki ne mond. Esetleg a májdaganatot lehetne-e műteni? Sugárkezelés, esetleg agresszívebb kemoterápia érhet-e el olyan eredményt, amiért megérné végigszenvedni az apósomnak? A teljes gyógyulásban merünk-e még bízni?

A levele alapján apósánál egy kezelésekre rezisztens, agresszív veserákos betegség zajlik sajnos. A levelében felsorolt kezelések mindegyike új és a betegek jó részénél hatékony készítmény, azonban apósánál valószínűleg nem hatottak eléggé a betegségre, ezért is kellett pár havonta gyógyszert váltani, s ennek ellenére is több szerven kiterjedt áttéteket mutatnak jelenleg a vizsgálatok. Ez az oka annak, hogy nem biztatják Önöket az orvosok túl sok jóval.

Ilyen kiterjedten áttétes helyzetben nem vinne előre a májdaganat műtéti eltávolítása, még akkor sem, ha technikailag a gócok száma, mérete és elhelyezkedése miatt esetleg egy májáttét-eltávolító műtét kivitelezhető lenne úgy, hogy még elegendő májállomány maradjon. Mivel a betegség több helyen van a szervezetben, sugárkezeléstől sem várható gyógyulást hozó eredmény, hiszen az helyi kezelés. (Más a helyzet, ha például egy a környezetét nyomó daganatrészt, vagy csontáttétet kell besugarazni annak érdekben, hogy a beteg panaszai csökkenjenek.)

Az eddig apósánál alkalmazott kezelések azok a szerek, amelyek az elmúlt 2-3 évben váltak elérhetővé világszerte, mert beigazolódott, hogy hatékonyak veserákban, s ezért is ezeket a szereket alkalmazták először. Jópár éve még alig volt gyógyszer, amelyet veserákban alkalmazni lehetett, ehhez képest apósa jelenleg sokféle gyógyszert kapott, de az összkép alapján az mondható, hogy olyan daganata van, amely nem, vagy nem hosszú ideig reagált az alkalmazott gyógyszerekre.

A teljes gyógyulásra nincs reális esély. Igazából az eddigi kezelések után az mondható, hogy a beteg az onkológiai kezelési lehetőségeket csaknem teljesen kimerítette, s egy még esetleg alkalmazható további oki, tehát az alapbetegségre ható kezeléstől is már nehezen várható, hogy az valóban képes lesz legalább lassítani a daganatsejtek szaporodását, s így a daganatok további növekedését.

A fenti tények ugyanakkor nem teszik feleslegessé azt, hogy a beteg kapjon olyan tüneti kezelést (fájdalomcsillapítókat, tápszereket), amelyek a panaszait csökkentik.

Hiányolja, hogy konkrétumot senki nem mond – ilyen helyzetben konkrét kérdésekre kaphatnak konkrétumot tartalmazó választ, persze csak akkor, ha a beteg ezt valóban igényli. Tapasztalataink szerint ugyanis az nagyon nagy terhet jelent az esetek többségében a betegnek, hogy szembesüljön azzal: azok mellett a legkorszerűbb kezelések mellett, ami elérhető ebben a betegségben, s amelyek mellett más betegeknél jobb túlélési eredmények érhetőek el, az ő saját betegségük megállíthatatlanul megy előre. Ezért is mérhetetlenül fontos ebben a nehéz élethelyzetben a családtagok szerető, odafigyelő, akár a tabutémák megbeszélésére is nyitott gondoskodása, támasza.

Kapcsolódó cikkek:
Veserák
Veserák: célzott terápiák a gyógyulásért
Veserákban is hatásos az érgátló terápia
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes veserák, Sutent – 2.
Áttétes veserák, Sutent

Áttétes vesetumor, mellkasi áttét
Áttétes veserák célzott kezelés
Vesedaganat? Dúsulás a csontban
Veserák, csontáttétek 2.
Veserák: kivenni a mellékvesét is?

Veserák: veseműtét utáni kontroll CT

Májrák-vesedaganat

Májáttétes veserák kezelése
Májrák vese áttéttel
Világossejtes veserák tumormarkerei, CA 15-3
Vesetumor, műtét előtti CT

Veserák kezelése, mellékhatások csökkentése
Veserák, veseműtét, nyirokcsomók
Veserák kezelések és kilátásai
Betegség lelki kezelése
Tüdőáttétes veserák
Veserák tüdőáttéttel
Veserák: miért 5 év?
Veserák kiújulás esélyei
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontrol UH
Veserák gyógyszeres terápiája
Áttétes veserák?
Veserák tüdőáttéttel 2.
Veserák tüdőáttéttel 1.
Élet vesesejtes carcinoma-val
Veseáttét és EGFR
Veserák operációja után
Világossejtes veserák
Elváltozás a vesén
Veserák: alternatíva kemoterápiára?
Veserák gyógyulási esélyei
Esélyek a veseműtét után
Világossejtes vesedaganat
Vesedaganat és combfájdalom
Vesedaganat és vitaminok
Eperák vagy veserák?
Májáttét, besárgulás, hallucinációk
Vesedaganat?

Vesefájdalom, kontroll UH

Top