Visszarendelés tüdőszűrő után

Páromat visszahívták tüdőszűrésre, mert valamit találtak nála vagy nem volt jó a röntgen. A doktornő ezeket írta a papírra, amivel beküldte a páromat CT/MR-re: rtg felv. rekesz éles szélű, lat. sinusok megnyílnak. A bal hilus kiszélesedett, korábbiaknál az alsó pólusa tűnik hangsúlyosabbnak. Also pólusánál árnyékoltság, kötegezettség. Malf?

Szeretném, ha ezekre válaszolna, mert addig míg nem kell mennie CT-re, nagyon ideges vagyok és szeretném tudni, hogy mi ez.

A hilus a tüdőkapu, vagyis az a terület, ahol a jobb és a bal főhörgő belépnek a jobb és bal tüdőfélbe. A főhörgők mellett erek, idegek is lépnek itt be, illetve nyirokcsomók is vannak.

A levelében leírt felvételen a bal hilusban lévő, egymásra vetülő képletek a szokásosnál szélesebb képet adnak. Valószínűleg a mostani felvételt összehasonlították korábbi tüdőszűrő felvételekkel is, mert az írják, hogy a hilus alsó része tűnik nagyobbnak. Ezek csak minimális eltérések, de további vizsgálatukra kezdeményeztek további képalkotó vizsgálatot, hogy egyértelműsíteni lehessen az elváltozás mibenlétét.

A Malf egy rövidítés, amelyet kérdőjelesen írtak oda, a teljes szó malformatio, s ennek jelentése valamilyen rosszindulatú daganat. De ez még nem diagnózis, hanem egy úgynevezett iránydiagnózis, hogy milyen gyanú merülhet fel, amelyet alá kell támasztani vagy ki kell zárni. Bár a tüdőszűrőn látott eltérések csekélyek, de egy esetleges tüdőben, tüdőkapuban lévő folyamat tisztázására kérték a további vizsgálatot.

Kapcsolódó cikkek:
Mire jó a tüdőszűrés?
Szűrések: legyen büntethető a mulasztás?
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Dohányosok az onkológiákon
A light cigi is erős méreg
Egyre fiatalabbak a tüdőrákosok, több a nőbeteg
Miért nem érdeklik a dohányosokat a tragédiák?
Tüdőrák: 95 százalékban a dohányzás a felelős

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mennyit ér a tüdőszűrés?
Bordafájdalom, tüdőszűrés
Tüdőrák és korom: szigetel a kátrány?
Gócok a tüdő CT-n

Szoliter árnyék a tüdőben
Hangszalag és gége bénulása, tüdő CT
Tüdő CT lelet: residuumok

Véres köpet és dohányzás
Dohányzás, kissejtes tüdőrák
Tüdőrák mint derült égből a villámcsapás

Top