Kihordhat-e gyermeket sztómával élő nő?

Egy fiatal korban előforduló vastagbélrák vagy végbélrák után a gyermekvállalás előtt számos tényezőt figyelembe kell venni. A kérdések között logikusan merül fel: ki tud-e hordani egy gyermeket egy mesterséges végbélnyílással (sztómával) élő nő?

Ha a beteg életkilátásai, az alkalmazott daganatellenes kezelések hosszú távú mellékhatásai nem gördítenek akadályt a gyermekvállalás elé, önmagában a sztóma nem kizáró ok a terhesség szempontjából. Sztóma kialakítására nemcsak rák miatt lehet szükség, olykor a bélrendszert érintő autoimmun gyulladásos betegségek (Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa) esetén sincs más megoldás.

Sztómával élő nőknél a gyermekvállalás tervezésekor – ha tehát onkológiailag nincs ellenjavallat – szülészeti és sebészeti konzultációra is szükség van. Ezzel együtt a terhesség lehet teljesen zavartalan: a has körfogatának növekedésével a sztóma követheti a hasfal változó formáját, nehézséget esetleg a terhesség utolsó szakaszában a sztómazsák cserélése okozhat a nehezebb hozzáférés miatt. A császármetszésről szintén előre konzultálni kell, ugyanakkor még a természetes szülésre is van precedens a sztómával élő kismamák körében.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top