Kihullik az emlődaganatos betegek haja az onkológiai kezelésektől, lehet ez ellen tenni valamit?

A hajhullás, a kopaszság (alopecia) az egyik leginkább gyötrő mellékhatás a betegek számára, mert ezt a rákbetegség szimbólumaként azonosítják. Az emlőt érintő műtéti változásokon túl egy újabb veszteség a nőiességben sokak számára a hajvesztés, még ha az átmeneti is.

Nem minden emlőrák elleni kezelés okoz hajhullást, ez elsősorban a kemoterápia mellékhatása. Ennek oka, hogy a gyors sejtosztódást gátló gyógyszerek nem válogatottan hatnak a ráksejtekre, hanem a szervezetben minden gyorsan osztódó sejtet károsítanak, a hajhagymák sejtjei pedig gyorsan osztódó sejtek. Az emlődaganatok kezelésére általában alkalmazott célzott daganatellenes gyógyszerek mellékhatásai között ritkán szerepel a hajhullás.

Orvosi szempontból a hajhullásnak nincs jelentősége, élettanilag (például a kezelés eredményességére vonatkozóan) sincs jelzésértéke. A hajhullás mértéke egyes esetekben csökkenthető speciális hűtősapka használatával, ám az onkológusok egy részének ezzel fenntartásai vannak: igaz ugyan, hogy a fejbőr lehűtésével, a véráramlás helyi csökkentésével kevesebb kemoterápiás hatóanyag jut el hajhagymákhoz, viszont ezáltal elvi kockázata lehet annak, hogy épp ott maradnak meg olyan ráksejtek, amelyek egyébként elpusztulnának a kezeléstől.

A hajhullást okozó kemoterápia sem okoz hajvesztést mindenkinél, ám akinél igen, annál jellemzően 2-4 hét leforgása alatt végbemegy a teljes vagy majdnem teljes hajvesztés. (E mellékhatás a szemöldököt, a testszőrzetet is érinti.) A kemoterápia magukat a hajhagymákat nem teszi tönkre, ezért a kezelést követően a haj az esetek többségében újra kinő, bár változhat a színe, a vastagsága, a szerkezete. Az emlő vagy a hónalj sugárterápiája nem okoz hajhullást. Mivel a sugárterápia helyi kezelés, a hajhagymákat csak akkor érheti, ha például agyi áttét miatt koponyabesugárzásra lenne szükség. Agyi áttét miatti sugárkezelésnél – a hajhagymák pusztulása miatt – a hajvesztés végleges lehet.

Ha nagy a kockázata a hajvesztésnek, már a kezelések előtt célszerű beszerezni parókát, ez sokaknak magabiztosságot ad. Ma már az eredeti hajhoz megtévesztésig hasonlító parókákat tudnak biztosítani, így a külvilág számára elfedhető a változás, ha az a beteget zavarja. A póthajak egy részét a társadalombiztosítás támogatja, receptre bőrgyógyász, klinikai onkológus, sugárterapeuta vagy hematológus is írhat fel parókát. A legolcsóbb parókákhoz néhány ezer forintért juthatnak hozzá a betegek. Ha ezek közül nem sikerül választani, s csak a drágább kínálatban talál valaki önmaga számára felvállalható megoldást, néhány tízezer forintos nagyságrendű kiadás a paróka.

Célszerű lehet rövidre vágni a hajat, úgy kevésbé szembetűnő annak hullása. A hajfestés, hajvasalás, a dauer máskor is, de kezelések alatt különösen károsíthatja a hajat. Sapka, kalap vagy kendő hordása szintén lehet kompromisszumos megoldás, s a fejbőr védelme szempontjából is fontos. A fejbőrt nyáron a napsütéstől, a leégéstől, télen a megfázástól óvni kell addig is, amíg újra kinő a haj.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top