Klinikai gyógyszervizsgálatok országszerte az onkológiákon

Illusztráció: wikimedia.org

2017-ben is összegyűjti a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság az onkológiai osztályoktól, hogy melyik intézményben milyen daganatos betegségekben zajlik új hatóanyagokkal a betegek bevonásával klinikai gyógyszervizsgálat.

Az onkológiai osztályokon nemcsak a jelen gyógyszereit alkalmazzák, hanem a jövő gyógyszereit is folyamatosan tesztelik. A klinikai hatóanyag-vizsgálatok teremtik meg a lehetőségét annak, hogy egy beteg akár évekkel korábban hozzájusson olyan hatóanyagokhoz, amelyek a rutin gyógyításba csak évek elteltével kerülhetnek majd be. Egy onkológiai centrum rangjának elismerését is jelenti, ha minél több klinikai kutatásba meghívják. Világszerte és a hazai kórházakban és klinikákon is sok klinikai vizsgálat zajlik, igaz nagyon eltérő arányokban: vannak osztályok, ahol a betegek elenyésző százalékának tudnak felajánlani részvételt, máshol egyes betegségtípusokban a páciensek közül sokakat klinikai vizsgálat keretében kezelnek.

MKOT_logoA hazai onkológiai centrumok egy része a folyamatban lévő vizsgálatait közzéteszi a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság mkot.hu címen elérhető honlapján a Klinikai vizsgálatok menüpont alatt. A lista ugyan nyílt, ám mivel csak a vizsgálati protokollok megnevezését tartalmazza, ezért laikusok számára nehezen értelmezhető. Ugyanakkor a kezelőorvos vagy akár a háziorvos segítséget nyújthat a tájékozódásban.

Az orvostársaság önkéntes alapon gyűjti be az adatokat az onkológiai ellátóhelyekről, ebből adódóan az intézményi lista nem teljes. Az MKOT folyamatosan törekszik az adatot adó intézmények körének bővítésére, a listát folyamatosan szélesítik.

Ha többet szeretne tudni a klinikai gyógyszervizsgálatokról, ide kattintva érdemes elolvasnia a témában közzétett korábbi cikkeinket is!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top