Közeleg az influenza, újra kérhető védőoltás

A megbetegedések halmozódnak. Egyelőre ugyan nem tudni, lesz-e járvány, ám a krónikus betegek bebiztosíthatják magukat: orvosuktól térítésmentesen kaphatnak védőoltást, amellyel csökkenthető a megbetegedés, s a kór miatt fellépő szövődmények kockázata.

Miként a korábbi években gyakorlattá vált, 2006 novemberétől ismét ingyenes oltóanyag áll rendelkezésére azoknak, akik számára az átlagosnál nagyobb kockázatot hordoz az influenza. Ebbe a csoportba beletartoznak a rosszindulatú daganatos betegségben szenvedők, valamint azok is, akiknél valamilyen gyógykezelés folytán csökkent a szervezetük immunrendszere, védekezőképessége. 

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint ebben az évben is a korábbiakhoz hasonló nagyságrendben állnak rendelkezésre az ország minden területén az ingyenes influenza-ellenes oltóanyagok: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (Ántsz) megyei és városi intézetei, az egészségügyi intézmények és háziorvosok körében összesen 1 millió 300 ezer vakcinát osztanak szét.

Azoknak, akiknek alapbetegségük, gyógykezelésük, esetleg életkoruk miatt legyengült a szervezetük, egy influenzafertőzés – valamint az annak nyomában fellépő szövődmények – életveszélyt is hordozhat – figyelmeztet az Ántsz, ezért számukra különösen tanácsos az influenza-elleni oltás kérése.

Ingyenes vakcina 1,3 millió embernek

Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján az alábbi csoportok tagjait tekintik különösen veszélyeztetettnek, ezért számukra ingyenesen áll rendelkezésre az oltóanyag:

– rosszindulatú daganatos vagy gyógyszeres kezelés révén csökkent ellenálló-képességgel rendelkező személyek,
– minden 60 évesnél idősebb személy, függetlenül az egészségi állapotától,
– életkoruktól függetlenül a szív és keringési, légzőszervi, vese, anyagcsere betegségben szenvedők,
– szociális otthonok, öregek otthonai, egészségügyi intézmények lakói, illetve azok, akiket – életkoruktól ugyancsak függetlenül – huzamos ideig ápolnak ilyen intézményben,
– tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők,
– egészségügyi és szociális intézmények dolgozói,
– baromfi feldolgozókban, baromfitelepeken dolgozók,  valamint azok, akik madárinfluenza vírussal fertőzött, vagy arra gyanús szárnyasok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

(Annak, hogy baromfitelepek dolgozói is kérhetnek ingyenes oltóanyagot, az az oka, hogy a szakemberek szerint azzal is késleltetni lehet az emberről emberre is terjedni képes madárinfluenza-kórokozó kialakulását, ha a „hagyományos influenza” terjedését, cirkulációját sikerül gátolni. A járványügyi kutatók szerint ugyanis a világjárványt kirobbantani képes vírusfajta egy olyan betegben alakul majd ki, akinek a szervezetében egyszerre lesz jelen a madárinfluenza és az emberi fertőzés kórokozója, így azok kapcsolatba kerülhetnek egymással.)

Nem használ a tavalyi injekció

Az elmúlt évekhez hasonlóan az országos tisztifőorvos az idén is a 40. héttől kezdődően rendelte el az influenzaszerű tünetekkel jelentkező betegek figyelőszolgálatát. Ez azt jelenti, hogy országszerte minden ötödik háziorvos heti gyakorisággal jelenti a hirtelen lázzal, fejfájással, köhögéssel, torokfájással, izomfájdalommal, rossz közérzettel megjelenő betegek számát a tisztiorvosi szolgálatnak.

Influenzaszerű megbetegedést – lázat, torokfájást, rossz közérzetet – többféle kórokozó okozhat, de influenzát csak influenza vírus, amelynek kimutatására, megerősítésére laboratóriumi vizsgálat szükséges. Ennek érdekében a figyelőrendszer részeként az Ántsz virológiai adatgyűjtést is végez, hogy kiderüljön: az influenzaszerű megbetegedéseket pontosan milyen vírusok okozzák. Ennek érdekében az ország különböző területeiről mintegy hetven háziorvos rendszeresen torokváladék-mintát is küld az Ántsz laboratóriumának.

Az influenza-elleni oltást minden évben meg kell ismételni, a tavaly beadott oltás az idei szezonban már nem nyújt védettséget. Ennek egyrészt a vakcina sajátossága, másrészt az influenzavírusok változékonysága az oka. A vírusok ugyanis időről-időre átalakulnak,  mutálódnak, ezért a korábbi hatóanyagok sem alkalmasak terjedésük gátlására.

Mivel az influenza szezonja általában december hónapban indul és csúcsát január-február-március hónapban éri el, valamint a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, már novemberben kérni kell az oltást a háziorvostól. A tapasztalatok szerint azonban még a járvány kezdetekor adott védőoltás is előnyös lehet – nem érdemes azonban kockáztatni, s az utolsó pillanatra hagyni, amikor már teli lesznek a várótermek tüsszögő emberekkel.

Bárki kérhet védőoltást

Nemcsak azok kaphatnak a vakcinából, akiknek a jogszabály azt lehetővé teszi: a készítményt a háziorvossal bárki felírattathatja, a készítmény a gyógyszertárakban 50 százalékos támogatással, néhány száz forintért megvásárolható, nemigen kerül többe, mint egy doboz lázcsillapító.

Az injekciónak ugyan lehetnek kellemetlen következményei – fájdalmas oltási reakciók, bőrvörösség, esetenként láz, átmeneti levertség, rossz közérzet -, ám a szakemberek szerint a rizikócsoportba tartozóknál ezeknek jóval kisebb a kockázata, mint egy esetleges megbetegedésnek, s az annak nyomán kialakuló szövődménynek.

Az oltás mellett sem árt az óvatosság

A fertőzés terjedése csökkenthető a fertőződés lehetőségeinek kiküszöbölésével. Ennek érdekében figyelnünk kell arra, hogy járvány esetén:

– maradjunk távol összejövetelektől, zsúfoltságtól,
– kerüljük az influenzás beteg látogatását,
– használjunk zsebkendőt tüsszentéskor, köhögéskor,
– a szokásosnál gyakrabban mossunk kezet,
– a kórházi látogatási tilalmat komolyan kell venni, hiszen az ott ápolt betegekre nagy veszélyt jelenthet a látogatók által behurcolt kórokozó,
– a helyiségeket gyakran kell szellőztetnünk,
– C-vitamin fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét fokozhatjuk.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top