Már (még) elérhető védőoltások

Amíg a koronavírus elleni védőoltásra várunk, sokaknak érdemes lehet beadatni az influenza és a pneumococcus elleni vakcinákat.

Az influenza elleni védőoltás minden évben ingyenesen kérhető a daganatos betegeknek, idén mindenki számára díjmentesen biztosítják – legalábbis akinek jut belőle. Magyarországon kétféle influenzaellenes oltóanyag áll ebben a szezonban rendelkezésre. Az egyiket idehaza gyártják, ez egy 3 komponensű oltóanyag, amely elölt, tehát szaporodásra képtelen influenza A és B vírustörzseket tartalmaz. A másik egy világcég import terméke, amely 4 komponensű és hasított vírust juttat a szervezetbe. Ez azt jelenti, hogy a vírusnak csak egyes olyan részei vannak benne az oltóanyagban, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az immunrendszer megtanulja felismerni a kórokozókat. 3 évnél fiatalabb gyereknek és egyes betegségben szenvedőknek csak ez utóbbi adható be. Az influenza elleni vakcina a koronavírustól ugyan nem véd meg, viszont az influenza is sok szövődményt okozhat, ha pedig valakit netán egyszerre támad meg az influenza és a koronavírus, a következmények még súlyosabbak lehetnek. Az influenza elleni védőoltást minden évben újra be kell adni, mert a vírus évről-évre változik.

Ritkábban esik szó róla, de a pneumococcus baktériumtörzsek ellen is létezik védőoltás. Ezt felnőtteknél csak egyszer kell alkalmazni, mert hosszú távú védelmet biztosít. (A vakcinát évek óta a kisgyerekek már kötelezően megkapják idehaza.) A pneumococcus baktériumok tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást, a véráramba jutva vérmérgezést (szepszis) okozhatnak. Idősebbeknél, illetve legyengült immun-rendszerű embereknél az influenza egyik leggyakoribb szövődménye a tüdőgyulladást okozó bakteriális felülfertőződés, ez koronavírus-fertőzésnél is előfordulhat, rontva a felépülési esélyeket. Ezt a szövődményt gátolhatja meg a vakcina. Ez az oltóanyag is vényköteles, a háziorvos vagy szakorvos is felírhatja, viszont fizetni kell érte, a költsége 10-12 ezer forint. A tapasztalatok szerint előfordul készlethiány, nem lehet folyamatosan hozzájutni a patikákban.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top