Még megelőzhető az influenza

Az immunrendszer erősítése mellett hatékony védekezés a vírusokkal szemben az influenza elleni védőoltás. A vakcina évek óta ingyenesen hozzáférhető a daganatos betegek számára is. Nem érdemes halogatni, mert akkor már késő kérni, amikor bekövetkezik a fertőzés.

Azoknak, akiknek alapbetegségük, gyógykezelésük, esetleg életkoruk miatt legyengült a szervezetük, egy influenzafertőzés – valamint az annak nyomában fellépő szövődmények – életveszélyt is hordozhat – indokolják az orvosok miért tanácsos az influenza-elleni oltás kérése.

A tisztiorvosi szolgálat összesítése alapján a 2006-2007-es szezonban több mint 1 millió ember élt az ingyenes oltás lehetőségével. Fontos ugyanakkor tudni, hogy idén a tavalyi injekció már nem óv, az influenza-elleni oltást minden évben meg kell ismételni. Ennek egyrészt a vakcina sajátossága, másrészt az influenzavírusok változékonysága az oka. A vírusok ugyanis időről-időre átalakulnak, mutálódnak, ezért a korábbi hatóanyagok sem alkalmasak terjedésük gátlására.

Influenzaszerű megbetegedést – lázat, torokfájást, rossz közérzetet – többféle kórokozó okozhat, de influenzát csak influenza vírus, amelynek kimutatására, megerősítésére laboratóriumi vizsgálat szükséges. Ennek érdekében a figyelőrendszer részeként a tisztiorvosi szolgálat virológiai adatgyűjtést is végez, hogy kiderüljön: az influenzaszerű megbetegedéseket pontosan milyen vírusok okozzák. Ennek érdekében az ország különböző területeiről a háziorvosok rendszeresen torokváladék-mintát küldenek az Ántsz laboratóriumának.

Mivel az influenza szezonja általában december hónapban indul és csúcsát január-február-március hónapban éri el, valamint a teljes védettség az oltás után két héttel alakul ki, idejében kérni kell az oltást a háziorvostól. Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, amikor már teli lesznek a várótermek tüsszögő emberekkel.

Az injekciónak ugyan lehetnek kellemetlen következményei – fájdalmas oltási reakciók, bőrvörösség, esetenként láz, átmeneti levertség, rossz közérzet -, ám a szakemberek szerint a rizikócsoportba tartozóknál ezeknek jóval kisebb a kockázata, mint egy esetleges megbetegedésnek, s az annak nyomán kialakuló szövődménynek.

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top