Méhnyakrák-megelőzési hét szerte az országban

A méhnyakrák-megelőzési hét keretében a betegség veszélyeiről, az éves szűrővizsgálatok és a védőoltás fontosságáráról szóló programokat rendeznek.

Mintegy hetven település csatlakozott a programsorozathoz, Budapesten a Mályvavirág Alapítvány olyan fotókiállítást szervezett, amely a méhnyakrákban szenvedő nők különböző érzelmi fázisait mutatja be. Amint az MTI közli, szűrőprogramokon a részvételi arány nem minden helyen éri el az 50 százalékot, ezért is fontos a szűrésre való felhívás. Korábban tabuként tekintettek a témára a nők, de az utóbbi időben egyre nyíltabban kezelik az ügyet, ebben kiemelten fontos szerepe van a civil szervezeteknek is.

Magyarországon évente ötszáz nő veszti életét ebben a ráktípusban, pedig ha időben felfedezik a betegséget, akkor teljes mértékben gyógyítható. A 12-13 éveseknél már kötelezően ajánlott a HPV elleni védőoltás, az átoltottság 80 százalékos.

A Mályvavirág Alapítvány főszervezésével országszerte helyi rendezvények várják a női lakosságot a GyöngyPosta kampányban, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák megelőzése legnagyobb részt a nőkön múlik.

A főváros mellett számos megyeszékhelyen, nagyvárosban és kis településen kerül a figyelem középpontjába a méhnyakrák, és annak megelőzési lehetőségei. Előadásokat és szakmai konzultációkat tartanak ebben a témában, hogy tudatosítsák a nőkben: a méhnyakrák megelőzése ma már legnagyobb részt rajtuk múlik. Emellett a HPV elleni védelem  szimbólumává vált mályvavirág gyöngyöt is fűzik, hogy ezzel jelképesen „összeláncolják” az ország minden pontját a betegség elleni küzdelemben. A kezdeményezéshez több mint 70 magyar település csatlakozott.

A méhnyakrák megelőzésére az Alapítvány a Mályva Tükör fotókiállítással is felhívja a figyelmet, mellyel a budapesti programsorozatot nyitották meg.

„Ha a betegség nem érint minket, hajlamosak vagyunk a daganatról pusztán statisztikai adatok tükrében beszélni. Balogh Alex fotográfus kamerája azonban a rák emberi oldalára villant rá, megörökítve azokat, akik keresztülmentek a betegséggel járó, iszonyú megpróbáltatásokon. Fotóin 12 érintett nő mutatkozik be, kiválasztva azon érzelmét, melyet a gyógyulás útján a legmeghatározóbbnak érzett.”A kiállítást országszerte több városban is a nagyközönség elé tárják.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top