Mekkora az európai rákkockázat?

Fotó: Depositphotos - ngaga35

Az Európai Unióban évente 2,7 millió új daganatos esetet diagnosztizálnak, a férfi-nő arány a betegek körében 54-46 százalékos. Vezető helyen az emlőrák, a prosztatarák, a vastagbélrák és a tüdőrák.

A világ 34 államát tömörítő gazdasági szervezet, az OECD 2014 végén kiadott évkönyve a statisztikák nyomán tárja fel az európai rákkockázatot. A három leggyakoribb daganattípus: emlőrák (13,8%), prosztatarák (13,6%), vastag- és végbélrák (13%), Európában a negyedik a tüdőrák (11,8%).

A jelentés szerint Európában 27% a kockázata, hogy valakiben 75 éves kora előtt rákot fedeznek fel (férfiaknál 31%, nőknél 24%), tehát minden harmadik férfi és minden negyedik nő érintett vagy az lesz. Annak 12% a kockázata, hogy valaki 75 éves kora előtt rákban hal meg (férfiaknál 14%, nőknél 9%).

Persze ezek csak átlagok, ezekből az egyéni kockázatokra nem lehet következtetni, hiszen egy konkrét ember kockázata függ a genetikai adottságaitól, az életmódjától, az életkörülményeitől, s az adott ország egészségügyi ellátási színvonalától is. Ezek közül minden tényezőben nagy eltérések mutatkoznak nemcsak az EU országai között, de nem ritkán még egy-egy ország egyes térségei között is –  ez a különbség megvan a betegségregiszterek, s az azok alapján szolgáltatott statisztikai adatok minőségében is.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top