Meleg kemoterápiás átöblítés: mi az a HIPEC-kezelés?

A HIPEC kezelés egy speciálisan alkalmazott kemoterápiás módszer, amikor a daganatpusztító hatóanyagot tartalmazó oldatot nem infúzióval az érrendszerbe adagolják, hanem azzal – a tumoreltávolító műtéttel egy időben – a hasüreget öblítik át.

A HIPEC egy betűszó, a hipertermikus intraperitoneális kemoterápia rövidítése. Szó szerinti jelentése: magas hőfokú, hasüregen belüli kemoterápia. Mivel a HIPEC kezelést hasi daganatműtétekhez kapcsolódva alkalmazzák, ötvözi a daganatsebészet és az onkológia tudását.

A HIPEC kezelés kifejlesztésének egyik úttörője évtizedekkel ezelőtt Paul H. Sugarbaker amerikai sebész professzor volt, aki már a hetvenes években próbált kemoterápiás átöblítést alkalmazni daganatműtét után, később a felmelegítés is társult a módszerhez. Az elgondolás lényege, hogy hasüregi daganat-eltávolító műtétet követően rögtön a hasüreg bezárása után 42 fokra felmelegített kemoterápiás oldatot keringetnek a hasüregben. Ehhez egy speciális eszközt, perfúzort használnak, amellyel pontosan szabályozni tudják az adagolást, a hőfokot, a hatóanyag keringetését. Ezzel a módszerrel „átmossák” a hasüreget, a hashártyát, ahol igen gyakran jelennek meg apró, kezdetben szemmel nem látható daganatos áttétek.

A kiegészítő eljárással a cél elpusztítani azokat a daganatsejteket, amelyek esetleg visszamaradnának az operáció ellenére is, és egy későbbi kiújulás magvát adhatnák. A daganatműtétek „záróakkordjaként” alkalmazott több órás HIPEC kezelés a beteg előkészítését, az orvosok részéről különleges felkészültséget és szakmák közötti együttműködést igényel. A módszer azon a gyakorlati tapasztalaton nyugszik, hogy a meleg kemoterápiás oldat közvetlen sejtpusztító hatást vált ki az esetleges visszamaradt daganatsejtekben, valamint azáltal is fokozza a kemoterápia hatékonyságát, hogy segíti a gyógyszer bejutását a felszíni sejtekbe.

A HIPEC eljárással jelentősen magasabb gyógyszerkoncentrációt tudnak alkalmazni, mint a véráramba adott és a szervezet minden részébe eljutó kemoterápia során.

Számos vizsgálatot végeztek annak megállapítására, mennyivel kerülnek előnyösebb helyzetbe azok, akiknél alkalmazták a kiegészítő eljárást, mint akiknél nem. Nem váltotta be ugyanakkor minden területen a reményeket, azaz nem csökkentette minden betegségtípusban a későbbi kiújulás arányát. Mivel mint minden orvosi beavatkozásnak, a HIPEC kezelésnek is van kockázata és lehetnek szövődményei, nem is alkalmazható mindenkinél: sok szakmai eszmecsere és értékelés után alakult ki a mai gyakorlat, amely jelenleg is formálódik az újabb és újabb tapasztalatok fényében. Elsősorban petefészekrákban alkalmazzák, de hashártya-szóródást mutató vastagbélrák, ritkább esetekben gyomorrák, hasnyálmirigyrák operációk vagy olyan ritka daganatok, mint a vakbéltumor kiegészítő eljárásaként is születtek róla leírások.

A HIPEC-kezelést Magyarország több kórházában és klinikáján is végzik azoknál a betegeknél, akiknél a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján előny várható a daganatműtétet kiegészítő eljárástól.

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top