Mellrák betegek rehabilitációjának kérdései

Ma a rákkal diagnosztizált európai betegek több mint fele él 5 évvel az onkoterápiák befejezése után. Állapotukat kezelhető fizikai, kognitív és érzelmi nehézségek is jellemezik.

Hogyan áll ma Magyarország a rákbetegek rehabilitációjának terén?  Tudunk-e nekik segítséget nyújtani abban, hogy visszatérjenek a régi életükbe? Milyen életminőségbeli változásokkal jár a mellrákból való kigyógyulás és hogyan tudja a magyar társadalom, a szociális jogosultságok és a klinikai intézményeink rendszere ezt támogatni? Mindezekre a kérdésekre keresi a választ a nemzetközi rákellenes világnap apropóján az Egészség Hídja – Összefogás a Mellrák Ellen közösség által szervezett előadás sorozatot. A „Mellrák betegek és érintettek rehabilitációja” címmel indított sorozat első rendezvényét februárban, az érintettek által felvetett kérdésekre alapozva tartották meg. Az április végi következő rendezvényen ismét olyan témák kerülnek napirendre, amelyek az érintettek és családtagjaik számára is kifejezetten fontosak a rákbetegséggel való együttélés megkönnyítéséhez.

A rendezvény részletes programja:
10.30 – 11.00 Érkezések, regisztráció, kávészünet
11.00 – 11.05 Jó Marianna: Köszöntő, a rendezvénysorozat célja
11.05 – 11.40 Henter Izabella, dietetikus: Az egészséges táplálkozás 12 pontjáról? Mit jelent a személyre szabott szabott diéta? Tudnivalók a szénhidrátok fogyasztásáról. Hogyan álljunk a paleolit vagy a vegán diétához? Mik a fitoösztrogének? Befolyásolhatják-e a szervezet hormonális egyensúlyát?
11.40 – 12.00 Kérdések és válaszok
12.00 – 12.40 Kisa Judit, dietetikus: Mi a mediterrán étkezés? Hogy bánjunk a hússal, cukorral, sóval, tejjel, fehér liszttel? Miben süssünk? Mit gondoljunk a hagyományos főzelékről? Ki csináljon vagy ne csináljon léböjt kúrát? Változott-e az étkezési piramis? Recept tippek.
12.40 – 13.00 Kérdések és válaszok
13.00 – 13.20 Désfalvi Judit, pszichológus: Lelkileg hogyan lehet megbirkózni azzal a ténnyel, hogy valaki mellrákos lett? Milyen lelki segítségre van szükségük, és miért? Befolyásolja-e a lelki állapotunk a gyógyulásunkat? Milyen hatékony megküzdési stratégiákról tudunk?
13.20 – 14.00 Kérdések és válaszok
14.00 – 15.00 Ebéd és kávészünet, visszajelzések a rendezvényről

A program helyszíne és időpontja:
Bálint Ház, 1065 Budapest, Révay utca 16.
2018. április 26., csütörtök 11-14 óra

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top