Melyek a leggyakoribb mellékhatásai a HER2-gátló kezeléseknek?

Az esetek egy igen kis részében esetlegesen előforduló allergiás túlérzékenységi reakció nem a HER2-gátló kezelés speciális mellékhatása, hanem bármely gyógyszernél előfordulhat. Ezért bármely terápia első beadásakor mindig fokozott orvosi kontroll szükséges. Az allergiás reakciók jellemzően már az infúzió beadása idején vagy azt követően néhány órán belül észlelhetők. Többféle HER2-gátló kezelés is forgalomban van, eredeti és biohasonló (erről a gyógyszercsoportról önálló válaszban írunk) infúziók is elérhetők, illetve van olyan hatóanyag, amelyet injekciós formában is alkalmaznak.

A kezelés ideje alatt hidegrázás, láz és influenzaszerű tünetek léphetnek fel, megjelenhetnek olyan általános panaszok, mint a fáradékonyság, az émelygés, hányás, reszketés, fejfájás, szédülés, nehézlégzés, a vérnyomás ingadozása, olykor a bőrön megjelenő kiütések. Van olyan HER2-gátló kezelés, amely gyakran okoz hasmenést, járhat hajhullással, illetve csökkentheti a fehérvérsejtszámot (leukocitopénia) azon belül pedig a neutrofil fehérvérsejtek számát (neutropénia), aminek következtében nő a fertőzések veszélye.

A HER2-gátló kezelések kihathatnak a szívműködésre, ezért folyamatos kardiológiai kontrollra van szükség a kezelés alatt, majd a kezelést követő hónapokban is. A kontrollnak általában része a szív ultrahangvizsgálata is, ezen belül pedig az ejekciós frakció (EF) meghatározása, ami a szív izomfunkciójának erősségére utaló érték. Ha HER2-gátló kezelés alatt valaki légszomjat (nappal vagy éjjel) észlel, szapora vagy rendszertelen szívverést tapasztal, mással (fertőzéssel) nem magyarázható módon köhögni kezd, a karjában vagy a lábszárában vizenyő halmozódik fel, soron kívüli orvosi kontrollra van szükség.

A mellékhatásokkal tisztában kell lenni, ám fontos tudatosítani: azok nem jelentkeznek mindenkinél, sok esetben enyhék és átmenetiek, illetve kezelhetők. A HER2-gátló kezelésekkel immár 20 éves tapasztalat áll világszerte rendelkezésre, a nehézségekkel együtt is sok százezer esetben javította a HER2-pozitív emlőrákos nők életkilátásait a kezelés, illetve járult hozzá a teljes gyógyuláshoz.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top