Melyek a leggyakoribb mellékhatásai az emlőrák ellen alkalmazott hormonkezeléseknek?

Az emlőrák hormonkezelésben számos hatóanyag rendelkezésre áll, injekciót vagy szájon át bevehető gyógyszert is alkalmazhatnak. A választás függ attól, hogy még menstruáló betegről van-e szó, befolyásolják a betegség jellemzői, a hormonterápia előtt és mellett kapott más gyógyszerek.

Az esetek egy igen kis részében esetlegesen előforduló allergiás túlérzékenységi reakció nem a hormonkezelés speciális mellékhatása, hanem bármely gyógyszernél előfordulhat. Ezért új terápia indításakor kezdetben mindig fokozott orvosi kontroll szükséges.

A hormonterápiák mellékhatásai között olyan általános panaszok is fellelhetők, mint a fejfájás, bőrkiütés vagy más bőrproblémák megjelenése, gyengeségérzés, étvágytalanság, emésztési és székelési problémák, a kedélyállapot változása és depressziós tünetek megjelenése. Egyes gyógyszereknél eltérés mutatkozhat a vérképben, például a májenzim szintekben, a fehérvérsejtszámban, a vérlemezkék számában.

A hormonterápiák specifikus mellékhatásai nagy átfedést mutatnak a változó kor (menopauza, klimax) tüneteivel: hőhullámok, verítékezés, hüvelyszárazság, a libidó, a nemi vágy csökkenése (van olyan gyógyszer, ahol a fokozódását is említik). Kihívás lehet a hízékonyság, a súlygyarapodás. Nemcsak étvágytalanság lehet ugyanis jellemző, hanem fokozódhat is az étvágy: a súlytöbblet részben a hormonváltozásokból adódik, részben abból is, hogy a magas cukortartalmú ételeket és italokat stresszoldóként is használja a betegek egy része. Az endokrin terápiák növelhetik a trombózis kockázatát. Előfordulhat ízületi gyulladás, ízületi és izomfájdalom. Egyes hormonterápiák felgyorsíthatják a csontritkulást, ám van olyan gyógyszer is, amelynek csontvédő hatása ismert.

Mivel a hormonterápiákat gyakran alkalmazzák együtt más onkológiai gyógyszerekkel, kemoterápiás gyógyszer-kombinációval, HER2-gátló kezeléssel, nem mindig ítélhető meg, hogy mi okozza az adott mellékhatást. A mellékhatások listája mindig félelmetes, mert a gyártók mindent felsorolnak, ami előfordult az elmúlt évek során világszerte bárkinél. Egyes tájékoztatók kifejezetten megjegyzik: ne aggódjon a lehetséges mellékhatások felsorolása miatt, mert lehet, hogy egyiket sem tapasztalja. A mellékhatások többsége enyhe, illetve közepesen súlyos, általában a kezelés megkezdése után néhány nappal vagy héttel megszűnik. A betegek kisebb részénél fordul elő súlyosabb mellékhatás. A mellékhatások egy része idővel enyhül, más része mérsékelhető. Fontos viszont annak tudatosítása: a hormonkezelésre hosszú távon van szükség, nem szabad a mellékhatások miatt rendszertelenül szedni a gyógyszert vagy abbahagyni a kezelést.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top