Melyek a leggyakoribb szövődmények vastagbél- és végbélműtétet követően?

Illusztráció: Pixabay.com

Legnagyobb kockázata a varrat elégtelenségnek van (szakszóval anasztomózis-elégtelenség): az összevarrt szövetek eltávolodnak, a béltartalom szivároghat. Ennek veszélye nagyobb az idősebb, rosszabb általános állapotban lévő betegeknél, a sürgősséggel végzett műtétek után, illetve ha a varrat közel van a végbél záróizmához. Ha fertőzésre (szepszisre) utaló tünetek jelentkeznek, azonnali kivizsgálás szükséges, s ha nem lehet kizárni a varratelégtelenséget, újabb műtét (reoperáció) lehet indokolt.

Felléphet sebfertőzés: ennek kockázata nagyobb cukorbetegeknél, elhízott, illetve legyengült immunrendszerű pácienseknél, valamint sürgősséggel végzett operációt követően, ezért indokolt esetben antibiotikum kezelés indíthatnak.

A vastagbél és a végbél műtéte nagy hasi operációnak számít, ami után nagy a trombózis kockázata: a mélyvénákban vérrögök alakulhatnak ki. Ezek egyrészt az elzáródó véna területén okozhatnak panaszokat, másrészt a vérrög leszakadva az érfalról eljuthat a tüdőbe, s ott súlyos-életveszélyes elzáródást, tüdőembóliát okozhat. Ennek részleteit önálló fejezetben tárgyaljuk – a műtéttel összefüggésben annyit kell megemlíteni, hogy a szövődmények megelőzése érdekében az operációt követően legalább négy héten át véralvadásgátló kezelést alkalmaznak. Ez általában a has bőrébe adott injekció, ami a beteg egyéni kockázatának függvényében később szájon át szedhető gyógyszerre is átváltható.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Illusztráció: Pixabay.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top