Melyek az áttétes betegség kezelésének alapelvei?

Illusztráció: wikimedia.org

Ha az emlőtől távoli szervekben is megjelenik a daganat, a kezelések célja többnyire palliatív, ami azt jelenti, hogy azok az állapot fenntartását, a betegség visszaszorítását, az életkilátások javítását szolgálják.

Elsődleges a gyógyszeres terápiák szerepe, egyes esetekben (például agyi áttétek, csontáttétek esetén) szükség lehet besugárzásra is, ugyanakkor műtétre ritkán van lehetőség. Az előrehaladott emlőrák kezelésére széleskörű terápiás paletta áll rendelkezésre: kemoterápiás kombinációk, célzott gyógyszeres kezelések segíthetnek az állapot javításában.

A kezelési terv függ a beteg állapotától, társbetegségeitől, a daganat kiterjedtségétől, megjelenési helyétől. Ha van rá lehetőség és a terápiaválasztás szempontjából többletinformációt adhat, az áttétes elváltozásból is vehetnek mintát (biopsziát). Ez megerősítheti, hogy valóban az elsődleges emlődaganat áttétjéről (és nem egy attól független tumorról) van szó, valamint képet adhat arról is, hogy az elsődleges daganathoz képest változtak-e a tumor biológiai tulajdonságai. A kezelések azon is múlnak, hogy a betegség mérsékelt vagy magas kockázatú kategóriába sorolható be. Mérsékeltnek tartják a kockázatot, ha a kiújulás, áttétképződés hosszú idő (több mint 2 év) után következett be, az áttétek kevés szervet érintenek, kis méretűek, nem okoznak panaszokat, a daganat hormonérzékeny, illetve HER2-negatív. Ezzel szemben magas kockázatnak kell tekinteni, ha a kiújulás korábban következett be, több szerv és jelentősebb mértékben érintett, az áttétek panaszt okoznak, a daganat nem hormonérzékeny, illetve HER2-pozitív.

A kezelésnek része a hormonérzékeny daganatoknál a hormonterápia (endokrin terápia), típusa attól is függ, hogy az érintett beteg menstruál-e még (premenopauza vagy posztmenopauza időszakban van). Ha a hormonterápiára ellenállóvá válik a daganat, terápiaváltással célzott onkológiai kezelések is szóba jöhetnek. A terápiának HER2-pozitív esetekben része lehet a HER2-gátló terápia. Ezek mellett pedig sok esetben indokolt különféle összetételű kemoterápiás kombináció alkalmazása is, amelyeket célzott onkológiai gyógyszerekkel is kiegészíthetnek. A teljes szervezetre ható, komplex kezeléstől várható leginkább, hogy a test különböző részein megjelent áttétes gócok számát és méretét csökkentse, terjedésüket akadályozza.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top