Mi a szupportív terápia, mikor kap szupportív kezelést egy emlődaganatos beteg?

Fotó: Depositphotos.com

A szupportív kezelés (szupportáció) egy gyűjtőfogalom: minden olyan támogató kezelés beletartozik, amelynek célja az emlődaganat és a daganatellenes kezelések következtében kialakuló panaszoknak, mellékhatásoknak a megelőzése, kezelése.

Rövid távon nemcsak az emlőtumor, hanem a daganatellenes kezelések is rontják az életminőséget. A mellékhatásokkal már a kezelések első napjaiban, heteiben szembe kell nézni, mindezt annak a reményében, hogy a terápiák által hosszú távon eredményesség, az életkilátások javulása várható.

Szupportív terápia a hányinger és a hányás csökkentése éppúgy, mint a bőr- és nyálkahártya-problémák kezelése, a hasmenés vagy épp a székrekedés orvoslása, a vérszegénység megelőzése és kezelése. Az esetleges csontáttétek kezelése szintén a szupportív ellátás része. Ide tartozik a részben a műtét, részben a betegség miatt megnövekvő trombóziskockázat csökkentése, az egyes onkológiai gyógyszerek miatt megnövekvő szívrendszeri (kardiológiai) rizikó mérséklése. Szintén a szupportív terápiák részeként igyekeznek megelőzni a fehérvérsejtszám kóros csökkenését (neutropénia), ezáltal a daganatos betegséggel, a daganatellenes terápiával összefüggő fertőzések kialakulását. A szupportív, támogató terápiák tehát nem mindig daganatellenes kezelések, viszont nélkülük a daganatellenes kezelések nem lennének kivitelezhetők, mert aránytalanul nagy megterhelést és kockázatot, a betegek által nem tolerálható tüneteket okoznának.

Az erőnlét, a terhelhetőség megőrzésének egyik kulcsa a tápláltsági szint biztosítása, a kóros fogyás (anorexia-cachexia) megelőzése és mérséklése: a táplálásterápia ugyancsak a támogató módszerek része. Az egyik legfontosabb teendő pedig a fájdalomcsillapítás: minden rendelkezésre álló eszköz alkalmazása annak érdekében, hogy minél kevesebb fájdalmat éljen át a beteg. A szupportáció része a pszichológiai támaszadás is, mivel a betegséghez, a kezelésekhez való hozzáállás, az új élethelyzethez való lelki alkalmazkodás is befolyásolja a beteg együttműködését, a terápiás eredményességet – mindenekelőtt pedig a mindennapokban megélt életminőséget.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top