Mi az a sugársebészet?

Illusztráció: Kuka.com

Nevével ellentétben sugársebészet esetén nincs szó operációról. Nincs sebészi feltárás, nincs vérzés, általában nincs altatás; a sugársebészet elnevezésében ugyan műtétet idéz, ám valójában egy nagyon nagy energiájú, rendkívül pontosan célzott külső besugárzási módról van szó.

A szakszóval sztereotaxiás besugárzásnak nevezett módszer alkalmazásakor a tumort elpusztító sugárdózist nem több alkalomra elosztva, hanem egyetlen vagy néhány beavatkozás során a tumorra összpontosítva, a környező szövetek minimális érintettségével adják le. Sztereotaxiás besugárzó eszköz is többféle van (pl. gammakés, kiber-kés, azaz Cyber-knife, lineáris gyorsító). A képellenőrzéssel kivitelezett több irányú pontbesugárzás, vagy forgó besugárzás révén a hagyományos sugárkezelésnél alkalmazott sugárdózisnak a többszörösét le lehet adni a daganatra, ezáltal hatékonyabb – akár a sebészet eredményességét is elérő – tumorpusztító hatás érhető el.

A daganatpusztító hatás nem azonnali, mint egy műtét esetén, viszont ugyanúgy végleges lehet. Ha mégis kiújulás következik be adott szervben – a hagyományos sugárterápiától eltérően – akár ismételhető is lehet a beavatkozás.

Illusztráció: Kuka.com

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top