Mi az a sztóma és milyen típusú sztómák léteznek?

A sztóma a hasfalon sebész által kialakított, a bélsár kiürülését szolgáló mesterséges nyílás. Lehet ideiglenes vagy végleges, elhelyezkedését és funkcióját tekintve is több típusa létezik. Egynyílású végsztómát alakítanak ki, ha a sztóma alatti bélszakaszt teljesen el kell távolítani vagy le kell zárni. Kétnyílású sztóma esetén két irányból is távozhat béltartalom a mesterséges nyíláson át.

Az ileosztóma a vékonybélből vezet a külvilág felé. A kacs-ileosztóma átmeneti nyílás a hasfalon arra az esetre, ha a vastagbelet ideiglenesen tehermentesíteni kell. A Brooke-sztóma végleges, ezt akkor alakítják ki, ha nincs esély a vastagbél későbbi használatára. A vékonybél tartalmának ileosztómán keresztüli távozása nem szabályozható, folyamatosan szükség van speciális gyűjtőtasak viselésére. A betegek egy részénél kialakítható – a módszert kidolgozó sebészről elnevezett – „Kock rezervoár”: a vékonybél utolsó szakaszából egy puffertartályt képeznek a hasfalon belül, amelyet egy önzáró szelepen keresztül vezetnek ki a hasfalra; a beteg egy katéterrel a számára megfelelő időpontokban tudja kiüríteni a béltartalmat.

Kolosztómáról van szó, ha a vastagbél valamely részét vezetik ki a hasfalra. Kialakításának pontos helye attól is függ, hogy a vastagbélnek mekkora része marad használható.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top