Mi az az áttöréses fájdalom a daganatos betegeknél és hogyan csillapítható?

Áttöréses fájdalomnak azt nevezik, amikor a jól beállított fájdalomcsillapító kezelés ellenére váratlanul nagy fájdalom tör rá a betegre.

Az áttörő fájdalom gyorsan erősödik, néhány perc alatt kialakulhat. Kiválthatja egy mozdulat, helyzetváltozás, de külső ok nélkül, spontán is kialakulhat. Akinél fennáll az áttöréses fájdalom kockázata, annál előre megjósolhatatlan, hogy bekövetkezik-e, s ha igen, mikor. Gyakorlatilag a nap bármely szakában, bármely élethelyzetben megjelenhet, a fájdalom bármely testrészt érintheti. Az intenzív fájdalom kiszámíthatatlansága nagy fizikai és lelki megterhelés, hozzájárul a beteg elszigetelődéséhez, növeli a szorongást, a kiszolgáltatottság érzését.

Ha fennáll az áttöréses fájdalom kockázata, arra fel kell készíteni előre a beteget és a családtagokat is, hogy a panaszokat azonnal csillapítani tudják. Az áttöréses fájdalom kezelésére nem alkalmasak a krónikus fájdalmakat kordában tartani képes gyógyszerek, mert az áttörő fájdalomnak más a lefolyása: mivel egy-két perc alatt kialakul, a lehető leggyorsabban felszívódó hatóanyagra és beviteli módra van szükség. Ennek formája lehet lenyelhető vagy nyelv alá helyezendő, ezáltal a nyálkahártyán felszívódó tabletta, lehet injekció, kórházi kezelés esetén infúzió is. A betegnek az áttörő fájdalom csillapítására szolgáló gyógyszert érdemes mindig magánál tartania.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top