Mi az az immunhisztokémiai vizsgálat és mikor van rá szükség?

A daganat citológiai vagy szövettani vizsgálatának részeként számos esetben végeznek immunhisztokémiai vizsgálatokat (IHC) is a patológián. Az immunhisztokémia a daganatos sejtek molekuláris összetételéről ad információt.

Pontosabb képet tudnak adni a tumorok eredetéről, s hogy a ráksejtek mennyire térnek el a normál sejtektől (szakkifejezéssel ezt a differenciáltság fokának nevezik). Vizsgálják a daganat gyógyszeres kezelhetőségére utaló jeleket (például hormonérzékeny-e a tumor) és a betegség kilátásait jelző értékeket (prognosztikai markereket). Az immunhisztokémiai vizsgálatok akkor is támpontot nyújtanak, ha nem tudják, hogy honnan indult ki a daganat: az áttét vizsgálatából következtetni lehet arra is, hogy hol az elsődleges (primer) tumor.

Vastagbélrákos betegeknél immunhisztokémiai vizsgálattal állapítják meg például a daganatban aktuálisan osztódásban lévő sejtek arányát (Ki-67 érték) vagy a tumor növekedését gátló egyik fehérje (p53) károsodásának mértékét. Ezen értékek (prognosztikai faktorok) jelentőségét önálló válaszban kifejtjük.

Forrás: 200 válasz a vastagbélrákról és végbélrákról

Ide kattintva kövesse rovatunk frissítéseit a Rákgyógyítás.hu Facebook csatornáján!

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top