Miben tudnak segítséget nyújtani a hospice szolgálatok?

Illusztráció: Depositphotos.com

A jól működő hospice osztályok nem elfekvők: egyénre szabott szakmai programmal gondoskodnak arról, hogy az élete végéhez közeledő betegek a lehető legteljesebb ellátást kapják úgy a fizikai, mint a lelki gondozás terén.

A hospice szolgálatoknál sok szakember dolgozhat: a fájdalomcsillapításban és a tüneti kezelésekben jártas palliatív szakorvos, szakápoló, az étrendi kérdésekben, táplálkozásban segítő dietetikus, gyógytornász, fizioterapeuta, mentálhigiénés szakember, szociális munkás, képzett önkéntesek. A szakemberek az aktuális szükségletek szerint foglalkoznak a beteggel.

Otthoni hospice ellátás keretében számos területen segítséget nyújthatnak: az alap- és szakápolási tevékenységekbe beletartozhat például a felfekvések megelőzése és kezelése, a mesterséges táplálás, az infúzió beadása, a katéterezés, a higiénia biztosítása, a mosdatás is. Emellett a tartós fájdalomcsillapítás beállítása és szükség szerinti módosítása, a gyógyszerelés tervezése és ellenőrzése, a különféle szakápolói feladatok, a gyógytorna, a fizioterápia, de akár szociális tevékenységek szervezése, diétás gondozás és tanácsadás, pszichológiai, mentálhigiénés gondozás és tanácsadás is része lehet a szolgáltatásnak. A beteg ellátásán túl beletartozhat a családtagok, a közvetlen gondozásban résztvevők képzése és felkészítése, napi szintű támogatása is. A kijáró hospice ellátás az otthoni viziteken túl rendelkezésre állást is biztosít, viszont nem nyújt folyamatos betegfelügyeletet és ápolást, hanem a szükséglegekhez igazodó, napi 1-2 órás szolgálat.

Forrás: 200 kérdés – 200 válasz az emlőrákról

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top